Η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας ως Μέσο Οργανωσιακής Αλλαγής στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Δριανοβίτη, Βαλεντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η χρησιμότητα της εφαρμογής των αρχών της διοίκησης ολικής ποιότητας στο δημόσιο τομέα έχει αποκτήσει αυξανόμενη σημασία κατά τα τελευταία χρόνια. Η ανάγκη αυτή οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες που ξεκινούν από την επιθυμία υπέρβασης του κλασσικού γραφειοκρατικού μοντέλου, μέχρι τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πολιτών από τη χρήση δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και η παγκόσμια οικονομική κρίση. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των αιτημάτων αποτελεί η αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων οργανισμών. Η εισαγωγή των αρχών της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στις διαδικασίες ενός δημόσιου οργανισμού μπορεί να αποτελέσει έναν καθοριστικό παράγοντα επιβίωσης, ανάπτυξης και επιτυχούς λειτουργίας του. Στην παρούσα εργασία θα παρουσιαστούν οι συγκυρίες που οδήγησαν στη δημιουργία της προσέγγισης της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας αρχικά στον ιδιωτικό και αργότερα στον δημόσιο τομέα. Τέλος, θα επισημανθούν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την εφαρμογή των τεχνικών αυτών από τις Δήμους της Ελλάδας.
Total Quality Management as a Means of Organizational Change in Local Government Organizations
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Διοίκηση Ολικής Ποιότητας; Τεχνικές διοίκησης Ολικής Ποιότητας; Δημόσια διοίκηση; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης