Αξιολόγηση γνώσεων Εκπαιδευτικών σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού της Περιφέρειας Πελοποννήσου - Μπουτσικάρη, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Εισαγωγή: Η σχέση εκπαίδευσης και υγείας είναι μια σχέση αμοιβαίας συνεισφοράς. Το σχολείο κατέχει μια σημαντική θέση στην επίλυση προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Οι εκπαιδευτικοί επιφορτίζονται με διττό ρόλο, του παιδαγωγού από τη μία αλλά και του φορέα στάσεων και συμπεριφορών υγείας από την άλλη, είτε μεμονωμένα με δική τους πρωτοβουλία, είτε μέσω οργανωμένων προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. Σκοπός: Η διερεύνηση της ευαισθητοποίησης και η αξιολόγηση των γνώσεων των εκπαιδευτικών της Δ/θμιας Εκπ/σης του Νομού Λακωνίας, πάνω σε θέματα παροχής Πρώτων Βοηθειών κυρίως εντός του σχολικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια προαγωγής αυτού του ειδικού θέματος Αγωγής Υγείας. Υλικό και Μέθοδος: Περιγραφική μελέτη συσχέτισης με συγχρονικές συγκρίσεις σε δείγμα ευκολίας 200 εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε 18 σχολεία Νομού της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Δεκέμβριος 2013-Μάρτιος 2014). Διανεμήθηκε εργαλείο αξιόπιστο και έγκυρο. Αθροίστηκαν οι σωστές απαντήσεις των συμμετεχόντων και το άθροισμα αυτό μετατράπηκε σε εκατοστιαία κλίμακα (0% έως 100%), η οποία αποτελεί τη βαθμολογία γνώσεων, με τις υψηλότερες τιμές να υποδηλώνουν μεγαλύτερη γνώση. Για την εύρεση παραγόντων που σχετίζονται με την βαθμολογία γνώσεων έγινε πολυπαραγοντική γραμμική παλινδρόμηση. Αποτελέσματα: Η βαθμολογία γνώσεων για τις Πρώτες Βοήθειες κυμαινόταν από 0% έως 76,0%. Η μέση βαθμολογία γνώσεων ήταν 42,3% (±15,9%) που υποδηλώνει γνώσεις κάτω του 50% κατά μέσο όρο. Από τη πολυπαραγοντική ανάλυση βρέθηκε ότι περισσότερες γνώσεις είχαν οι γυναίκες, τα άτομα που είχαν συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης σε Πρώτες Βοήθειες, αυτά που είχαν κάποια εμπειρία παροχής Πρώτων Βοηθειών στη διάρκεια της σχολικής τους υπηρεσίας καθώς και αυτά που πίστευαν ότι η ύπαρξη Σχολικού Νοσηλευτή είναι απαραίτητη. Συμπεράσματα : Το επίπεδο γνώσεων σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες στο τομέα της εκπαίδευσης κρίνεται χαμηλό και υποδεικνύει την ανάγκη επιμόρφωσης και εκπαίδευσης από σχετικούς φορείς και επαγγελματίες υγείας.
Keywords: Αγωγή υγείας (Δευτεροβάθμια) Ελλάδα; Πρώτες βοήθειες; Εκπαιδευτικοί - Αξιολόγησή των; Health education (Secondary) Greece; First aid; Teachers - Rating of; Αγωγή υγείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Πρώτες βοήθειες και εκπαιδευτικοί; Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο σχολείο; Health education in secondary education; First aid and teachers; Emergency situations at school