Η Επανάσταση του 1821 και τα Επτάνησα - Κακαβούλη, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο ρόλος των Ιονίων Νήσων στην Επανάσταση του 1821 ήταν καθοριστικής σημασίας για την απελευθέρωση των Ελλήνων. Η οικονομική αρωγή, η ανθρωπιστική βοήθεια, η σύμπραξη στον Αγώνα κατέστη μείζονος σημασίας. Παρόλο που τα Επτάνησα δε γνώρισαν ποτέ τους τη σκλαβιά των Τούρκων, αγωνίστηκαν συνεισφέροντας πολλά στην υπόλοιπη Ελλάδα διακινδυνεύοντας συχνά τις ζωές τους καθώς η Βρετανία τους απαγόρευε να προσφέρουν αρωγή στην υπόδουλη Ελλάδα. Οι Επιτροπές της Φ.Ε. σε αυτά τα νησιά βοήθησαν στην τάχιστη διαιώνιση των νέων ιδεών γύρω από την ελευθερία και την ανεξαρτησία και πολλοί Επτανήσιοι βοήθησαν με όλα τα μέσα για την επίτευξη του μεγαλεπήβολου στόχου.
Keywords: Επτάνησα (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829; Ρώμας , Διονύσιος , 1771-1857; Ιόνια νησιά; Επανάσταση του 1821; Απελευθέρωση; Σκλαβιά; Φιλική Εταιρεία; Ελευθερία; Διονύσιος Ρώμας; Διαφωτισμός; Ιόνια Πολιτεία; Οθωμανική Αυτοκρατορία; Ionian Islands; Greek War of Independence; Liberation; Slavery; Filiki Etaireia; Freedom; Dionisios Romas; Enlightenment; Ionian state of Greece; Ottoman Empire