Ποιότητα λογιστικών πληροφοριών και οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι - Λυμπερόπουλος, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Την τελευταία δεκαετία τα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά σωματεία έχουν βρεθεί σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, αναφέροντας συνεχώς ζημίες και υψηλά συσσωρευμένα χρέη, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η βιωσιμότητά τους. Η UEFA οδηγήθηκε στη δημιουργία ενός νέου κανονισμού αδειοδότησης, που χαρακτηρίζεται από την εισαγωγή αυστηρών οικονομικών κριτηρίων, ο οποίος αναγκάζει τους συλλόγους να ακολουθήσουν πιο ορθολογικές οικονομικές πολιτικές. Ωστόσο, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο δημιουργεί κίνητρα για διαχείριση κερδών εκ μέρους των ομάδων. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η εξέταση των επιπτώσεων του νέου κανονισμού στις συμπεριφορές που σχετίζονται με διαχείρισης κερδών. Επίσης διερευνήθηκε το σενάριο αν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι προέβηκαν σε αλλαγές ελεγκτών προκειμένου να συνεργαστούν με εταιρίες που είναι πρόθυμες να παρουσιάσουν μια πιο ελκυστική εικόνα στις οικονομικές αναφορές. Παράλληλα εξετάστηκε η συντηρητικότητα των λογιστικών καταστάσεων πριν και μετά την εισαγωγή του Financial Fair Play, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή (ή μη) ελεγκτικής εταιρίας. Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος panel-data analysis ,ενώ το δείγμα απετέλεσαν 84 ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, διαπιστώθηκε ότι οι συμπεριφορές διαχείρισης κερδών ήταν πιο έντονες κατά τη διάρκεια του 2011 (έτος έναρξης του νέου κανονισμού). Επίσης, διάφορα σωματεία άλλαξαν ελεγκτή το 2011, μετακινούμενα από μια πολυεθνική ελεγκτική εταιρία (Big-4) σε έναν τοπικό ελεγκτή και η αλλαγή αυτή συνοδεύτηκε από μεγαλύτερη χειραγώγηση κερδών. Τέλος, στο ίδιο χρονικό διάστημα (2011) μειώθηκε το επίπεδο της λογιστικής συντηρητικότητας. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα για τις ρυθμιστικές αρχές της UEFA, προκειμένου να εισάγουν επιπρόσθετες ρυθμίσεις, που θα στοχεύουν σε διαφανή διακυβέρνηση και υπευθυνότητα, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κανονισμού της.
Keywords: Ποδόσφαιρο -- Οικονομικές απόψεις; Financial fair play; Χειραγώγηση κερδών; Αλλαγή ελεγκτή; Λογιστική συντηρητικότητα; Ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά σωματεία