Η Προώθηση της αλλαγής και της καινοτομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από την συνεργασία δημοσίου-ιδιωτικού τομέα: Η περίπτωση του οικισμού Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας - Καραχάλιου, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα μελέτη αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των πρακτικών διαχείρισης της αλλαγής εντός του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, με επίκεντρο την ανάπτυξη των Άσπρων Σπιτιών της Βοιωτίας ως έξυπνης πόλης. Η έρευνα διερευνά τις προοπτικές των κατοίκων και των βασικών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων του δήμου και στελεχών της MYTILINEOS Ανώνυμη Εταιρεία, σημαντικό εταίρο στην ανάπτυξη της περιοχής. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης των δημοτικών υπηρεσιών, της ανάπτυξης υποδομών και της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα υπό το φως της πρωτοβουλίας για την έξυπνη πόλη. Χρησιμοποιήθηκε μια ποσοτική μεθοδολογία, χρησιμοποιώντας ένα δομημένο ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε σε 106 συμμετέχοντες. Η έρευνα συγκέντρωσε δεδομένα σχετικά με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, την απόδοση των εργαζομένων, τις υποδομές και τον αντιληπτό αντίκτυπο της MYTILINEOS. Πραγματοποιήθηκαν στατιστικές αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων συχνότητας και των σωρευτικών ποσοστών, για τον εντοπισμό τάσεων και προτύπων. Τα αποτελέσματα δείχνουν μια θετική στροφή στην υιοθέτηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τη συνεργασία μεταξύ των δημοτικών υπαλλήλων, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την αξιολόγηση της απόδοσης και ορισμένα έργα υποδομής. Η αντίληψη του κοινού για τον ρόλο της MYTILINEOS είναι συντριπτικά θετική, με πάνω από το 81% να αναγνωρίζει τη σημασία της εταιρείας στην ανάπτυξη της περιοχής. Συμπερασματικά, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον εκσυγχρονισμό των δημοτικών υπηρεσιών και υποδομών, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά την επίτευξη συνεπών αξιολογήσεων απόδοσης των εργαζομένων και την περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων υποδομών. Η μελέτη συνιστά ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ του δήμου και της MYTILINEOS, συνεχείς επενδύσεις σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιωμένες στρατηγικές επικοινωνίας για τη στήριξη της συνεχούς ανάπτυξης. Λέξεις-κλειδιά: Έξυπνη πόλη, Διαχείριση Αλλαγών, Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, MYTILINEOS, Υπηρεσίες Δήμου, Ανάπτυξη Υποδομών
Promoting Change and Innovation in Local Government through Public-Private Sector Collaboration: The Case of Aspra Spitia Settlement in Boeotia
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη; Στρατηγικός σχεδιασμός; Έξυπνη πόλη; Διαχείριση Αλλαγών; Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα; Υπηρεσίες Δήμου; Ανάπτυξη Υποδομών