Η ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών (1926): Οι Πρωταγωνιστές της και το ανθρωπιστικό ιδεώδες της - Καλύβα, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η Ακαδημία Αθηνών, ένα νεοκλασικό κτίριο στην Αθήνα, αποτελεί σημαντικό κόμβο ακαδημαϊκής γνώσης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1856 με δωρεά του Σίμωνα Σίνα και σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν. Η ιδέα της ίδρυσής της προέρχεται από το 1824, ενώ το 1904 ο Σπυρίδων Λάμπρος σχεδίασε την οργάνωσή της. Η ίδρυση της συνδέθηκε με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων και τη Διεθνή Ένωση Ακαδημιών. Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 1926, με στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης, προάγοντας την πνευματική αριστεία σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους.
Keywords: Ακαδημία Αθηνών -- Ιστορία; Ερευνητικά ιδρύματα -- Ελλάδα -- Ιστορία; Πολιτιστική κληρονομιά -- Ελλάδα -- Ιστορία; Ελλάδα -- Πολιτισμός -- Οργανισμοί κ.λπ. -- Ιστορία; Ακαδημία Αθηνών; Σίμων Σίνας; Χάνσεν; Ερνέστος Τσίλλερ; Πολιτισμική κληρονομιά; Academy of Athens; Simon Sinas; Hansen; Ernesto Chiller; Cultural heritage