Η Στρατηγική για την δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων: Η Περίπτωση του Δήμου Αθηναίων. - Κοτταρά, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η ανάγκη για την προώθηση δράσεων ενάντια στην αστική υπερθέρμανση έγινε πιο αντιληπτή το καλοκαίρι που διανύσαμε . Με πρωτοστάτες Ευρωπαίους Δημάρχους σε θέματα κλιματικής αλλαγής, όπως αυτοί του Παρισιού, της Γλασκώβης, του Ρότερνταμ αλλά και της Αθήνας, υποστηρίχθηκε η πρωτοβουλία του «City Champions for Heat Action» του ιδρύματος Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center, το οποίο ως κύριο στόχο έχει την αύξηση της ανθεκτικότητας των πόλεων σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πόλη της Αθήνας έχει ήδη από το 2017 παρουσιάσει την Στρατηγική Ανθεκτικότητας της έως το 2030 και ο Δήμαρχος Αθηναίων αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα της κατάστασης όρισε επικεφαλής θερμότητας (Chief Heat Officer), προκειμένου να βρει τρόπους προσαρμογής της πόλης στους καύσωνες. Επίσης στις 17/09/2021 έχουμε την «Διακήρυξη της Αθήνας για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στην Μεσόγειο». Οι χώρες του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της συνόδου EUMED9, ζήτησαν την ανάπτυξη ενός πιο ισχυρού μηχανισμού προκειμένου οι πολίτες τους να εξασφαλίζουν την άμεση προστασία τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Έτσι λοιπόν αντιλαμβανόμαστε ότι η δημιουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων, στηριζόμενη στο Ν.4513/2018, ο οποίος αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, είναι πιο απαιτητή από ποτέ, με δεδομένο ότι προάγει την παραγωγή Καθαρής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή αυτάρκεια, καθώς επίσης οδηγεί μέσω των προηγουμένων, στην σωστή και βέλτιστη διαχείριση της ενέργειας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
The strategies applied in creating energy communities - Municipality of Athens : A case study
Keywords: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Ενεργειακή πολιτική; Τοπική Αυτοδιοίκηση και περιβαλλοντική πολιτική; Περιβάλλον--Προστασία; Ενεργειακές Κοινότητες; Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Ενεργειακή Φτώχεια; Πράσινη Ανάπτυξη; Κλιματική Αλλαγή; Ενεργειακή Αυτάρκεια