Καθορισμός, μέτρηση και ενίσχυση της υπεραξίας της μάρκας στις ελληνικές επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες από την πλευρά των οπαδών - Χατζηαγγελή, Ελισάβετ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Οι επαγγελματικοί αθλητικοί σύλλογοι έχουν εξελιχθεί σε βιομηχανίες παγκόσμιας κλίμακας και πρέπει να θεωρούνται ως μάρκες από κάθε άποψη. Η πελατοκεντρική - οπαδική προσέγγιση της υπεραξίας της μάρκας αποτελεί από τα πλέον κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας σημεία της διαχείρισης των υπεύθυνων μάρκετινγκ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εμπορική επιτυχία της ομάδας. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο καθορισμός, η μέτρηση και η ενίσχυση της υπεραξίας της μάρκας και δη των συνειρμών - συσχετίσεων της μάρκας των ελληνικών ομάδων της Super League μέσα από την αξιολόγηση των οπαδών. Στην έρευνα συμμετείχαν 2794 έλληνες οπαδοί των ομάδων της Super League συμπληρώνοντας διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Πρώτος επιμέρους στόχος της παρούσας μελέτης, ήταν ο έλεγχος της αξιοπιστίας, εγκυρότητας και δυνατότητας εφαρμογής του μοντέλου 4 ΒΑVdimensions για την μέτρηση της υπεραξίας της μάρκας των ελληνικών ομάδων της Super League. Δεύτερος στόχος ήταν η ανάλυση των διαφορών των δημογραφικών στοιχείων ως προς την αξιολόγηση των συνειρμών -συσχετίσεων της μάρκας της αγαπημένης ομάδας των οπαδών. Τρίτος και τέταρτος στόχος ήταν η ανάλυση και η σύγκριση του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού, του Πανιωνίου, και της ΑΕΚ ως προς την αξιολόγηση των συνειρμών και της υπεραξίας της μάρκας από την πλευρά των οπαδών και της ΑΕΛ, του Ατρόμητου, του Αστέρα Τρίπολης, του ΑΕΠ Ηρακλή και του ΠΑΣ Γιάννινα σύμφωνα με το μοντέλο 4bav dimensions. Τα κύρια αποτελέσματα της έρευνας ήταν η επιβεβαίωση του μοντέλου 4 BAV dimensions για τις ελληνικές ομάδες της Super League, η παρατήρηση στατιστικά σημαντικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών, μεταξύ των διαφορετικών ηλικιών και των επαγγελμάτων των οπαδών και μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού, του Πανιωνίου, και της ΑΕΚ αλλά και της ΑΕΛ, του Ατρόμητου, του Αστέρα Τρίπολης, του ΑΕΠ Ηρακλή και του ΠΑΣ Γιάννινα.
Fan - based measurement of sports brand equity in Greek Professional Football Teams
Keywords: Ποδόσφαιρο - Διοίκηση και οργάνωση; Ποδόσφαιρο - Μάρκετινγκ; Soccer - Management; Soccer - Marketing; Υπεραξία της αθλητικής μάρκας; Συνειρμοί - συσχετίσεις της αθλητικής μάρκας; Επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες; Sports brand equity; Sports brand associations; Professional football teams