Συγκριτική ανάλυση δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα και την Ε.Ε. - Σταύρου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκρούονται πλέον μετωπικά με το ζήτημα της πληθυσμιακής ανεπάρκειας και σύντομα θα δοκιμαστεί η αντοχή και η βιωσιμότητα των κοινωνικών, εργασιακών και οικονομικών συστημάτων τους. Η γονιμότητα, που αποτελεί μία από τις τρεις συνιστώσες μαζί με την θνησιμότητα και τη μετανάστευση, είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του πληθυσμού και τη συνέχισή του. Οι θεσμοί, που συναποτελούν και στηρίζουν την έννοια και την ιδέα της οικογένειας, έχουν υποστεί βαθιές μεταβολές ενώ το πολύπτυχο δημογραφικό ζήτημα έχει τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης ανάλογα με το οικογενειακό και προνοιακό μοντέλο, που επικρατεί σε κάθε χώρα. Σε αυτήν την εργασία, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στη γονιμότητα, προσπαθούμε μέσα από τη σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και χωρών της Ε.Ε., υπό την σκέπη των σπουδαιότερων θεωριών και αποτελεσματικών πολιτικών, να καταδείξουμε τις σημαντικότερες διαφορές στις παραδοσιακές αντιλήψεις, τις δημόσιες πολιτικές και το σύγχρονο μοντέλο ζωής, που επιδρούν στην γονιμότητα ενώ το βασικό κοινό μεταξύ των δύο οργανισμών είναι αποκλειστικά και μόνο ένα: το δημογραφικό πρόβλημα.
Comparative Analysis of Demographic Problem in Greece and the E.U.
Keywords: Δημογραφία--Ελλάδα; Δημογραφία--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ελλάδα--Πληθυσμός; Ευρωπαική Ένωση, Χώρες της--Πληθυσμός; Δημογραφικό; Δημογραφική Μετάβαση; Ελλάδα; Ευρωπαϊκή Ένωση; Γονιμότητα; Οικογένεια; Συμφιλίωση