Περιβαλλοντική βιωσιμότητα στον αθλητισμό: Η περίπτωση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου - Χαλκίδης, Χαράλαμπος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στην σημερινή εποχή έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι η υιοθέτηση μιας φιλικής προς το περιβάλλον συμπεριφοράς και η αντιμετώπιση των ζητημάτων του περιβάλλοντος πρέπει να είναι μια συνολική προσπάθεια από όλα τα μέλη της κοινωνίας, με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που επηρεάζουν ένα σεβαστό σύνολο ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders), καθώς και το περιβάλλον μέσα από την καθημερινή τους λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια, με απώτερο σκοπό την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους, αλλά και την επιρροή των ενδιαφερομένων μερών, οι αθλητικοί οργανισμοί έχουν θέσει ως κεντρικό σημείο του στρατηγικού τους σχεδιασμού την υιοθέτηση και εφαρμογή πρακτικών περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι να παρέχει μια συνολική εικόνα για τις πρακτικές περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που χρησιμοποιούνται, αλλά και διαφημίζονται στα ενδιαφερόμενα μέρη στον ευρωπαϊκό επαγγελματικό αθλητισμό. Το πρώτο μέρος θέτει το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας, παρουσιάζοντας την έρευνα που έχει γίνει από την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα στον τομέα της περιβαλλοντική βιωσιμότητας στον αθλητισμό, ενώ παρουσιάζει θεωρητικά πλαίσια για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τον αθλητισμό ξεχωριστά όπως και άλλες ορολογίες που επηρεάζουν. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου. Για την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής βιωσιμόητας εξετάστηκαν με την μέθοδο της ανάλυσης περιεχόμενου, οι επίσημες ιστοσελίδες των ποδοσφαιρών συλλόγων τριών Ευρωπαϊκών επαγγελματικών πρωταθλημάτων (Αγγλίας, Γερμανίας και Γαλλίας). Τα αποτελέσματα εντοπίζουν συγκεκριμένες δράσεις περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών συλλόγων ποδοσφαίρου, αναδεικνύουν κοινές βέλτιστες πρακτικές από τους συλλόγους του δείγματος για την αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων, καθώς και σημαντική επικοινωνία των πρακτικών αυτών περιβαλλοντικής βιωσιμότητας από τους αθλητικούς οργανισμούς προς τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Environmental Sustainability in sport: The case of European football
Keywords: Περιβαλλοντική βιωσιμότητα; Ποδόσφαιρο - Διοίκηση και οργάνωση; Επαγγελματικός αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητικοί οργανισμοί - Διοίκηση και οργάνωση; Environmental sustainability; Soccer - Management; Professional sports - Management; Sports organizations - Management; Βιωσιμότητα; Αθλητική Οικολογία; Περιβάλλον; Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα; Αθλητισμός; Sustainability; Sport Ecology; Environment; Environmental Sustainability; Sport