Πρόγραμμα "Καλλικράτης": Η αναδιάρθρωση των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού - Πολυμένου, Νικολέττα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το κρίσιμο ζήτημα της οργανωτικής αναδιάρθρωσης των φορέων πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης που επέφερε το πρόγραμμα «Καλλικράτης» (νόμος 3852/2010). Αρχικά εξετάζεται το οργανωτικό φαινόμενο, η υφιστάμενη άσκηση αρμοδιοτήτων και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης όπως αυτή καθορίζεται από τον νόμο 3852/2010 καθώς επίσης και ο σύγχρονος ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον ευρωπαϊκό χώρο. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις προβληματικές που δημιουργήθηκαν αναφορικά με την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων. Τέλος, γίνεται μια ανίχνευση πιθανοτήτων ενδυνάμωσης των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης παραθέτοντας τόσο ορισμένες γενικές προτεινόμενες κατευθύνσεις και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε επίπεδο ΕΕ όσο και συγκεκριμένες προτάσεις που προέκυψαν από την μελέτη αυτή.
Program "Kallikratis": the restructuring of institutions of primary and secondary local
Keywords: Καλλικράτης; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Οργανωτική αναδιάρθρωση; Καλλικράτης; Οργανωτικό φαινόμενο; Τοπική αυτοδιοίκηση; Ευρωπαϊκή Ένωση