Διοργάνωση τοπικών αθλητικών γεγονότων και η επίδραση τους στην τοπική οικονομία- Η περίπτωση του μαραθωνίου του Ναυπλίου - Μπιμπλιτζή, Θωμαή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η διοργάνωση εκδηλώσεων μαζικού αθλητισμού αποτελούν σήμερα έναν βασικό αναπτυξιακό μηχανισμό, ιδιαίτερα σε επίπεδο περιφερειακής και βιώσιμης ανάπτυξης, επιφέροντας σημαντικά οφέλη σε κοινωνικούς, οικονομικούς, τουριστικούς και πολιτιστικούς όρους. Η άρρηκτη σχέση μεταξύ αθλητισμού και τοπικής ανάπτυξης έχει αναδείξει σύγχρονα μοντέλα και στρατηγικές, των οποίων βασικό χαρακτηριστικό είναι η αθλητική αποκέντρωση, με απώτερο στόχο την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από τη διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων για την τοπική κοινωνία. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της επίδρασης της διοργάνωσης του Μαραθωνίου του Ναυπλίου στην οικονομική ζωή της πόλης, μέσω της εξέτασης της οπτικής των κατοίκων της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, μοιράστηκε και συμπληρώθηκε ειδικό ερωτηματολόγιο σε 138 πολίτες και επιχειρηματίες του Ναυπλίου, του οποίου τα δεδομένα ακολούθως επεξεργάστηκαν στατιστικά. Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι η διοργάνωση του Μαραθωνίου έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, ενώ κρίσιμης σημασίας είναι και οι θετικές επιδράσεις της στην κοινωνική ζωή των κατοίκων, καθώς και στην τουριστική ταυτότητα και προβολή της πόλης.
Local sporting events planning and their impact on the local economy- The case of Nafplion marathon
Keywords: Αθλητικές διοργανώσεις - Διαπολιτισμικές μελέτες; Ειδικά γεγονότα - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητισμός - Κοινωνικές απόψεις; Αθλητισμός και τουρισμός; Sports tournaments - Cross-cultural studies; Special events - Management; Sports - Social aspects; Sports and tourism; Αθλητικές διοργανώσεις; Τοπική ανάπτυξη; Μαραθώνιος; Ναύπλιο; Sporting events; Local development; Marathon; Nafplion