Η ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην εκπαίδευση και την κοινωνία της Ευρώπης. Πολιτικές και πρακτικές για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και στη Γερμανία. - Γεωργίτσα, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι και θα εξακολουθήσουν να καθίστανται ολοένα και πιο ποικιλόμορφες. Βλέποντας το θέμα της διαφορετικότητας όχι ως απειλή, αλλά σαν μία ευκαιρία ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής γίνεται συνείδηση η αναγκαιότητα της ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών. Η ένταξη στην κοινωνία περνάει μέσα από την εκπαίδευση. Σε αυτό στηρίζεται και η εκπαιδευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα εκπαιδευτικά συστήματα οφείλουν να λειτουργούν χωρίς αποκλεισμούς και, ιδιαίτερα, όσον αφορά την ένταξη των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ανάγκη για την ένταξη, κυρίως, των παιδιών οδηγεί στη διαμόρφωση μιας σειράς θεσμικών μέτρων και εκπαιδευτικών πολιτικών. Μέσα από την επισκόπηση της βιβλιογραφίας, η παρούσα έρευνα έχει σκοπό να διερευνήσει τις πολιτικές και τις πρακτικές για την ένταξη των παιδιών των μεταναστών και των προσφύγων. Ενδεικτικά, στον ευρωπαϊκό χώρο, μελετώνται και αναλύονται τα εκπαιδευτικά συστήματα της Ελλάδας και της Γερμανίας και πώς αυτά εντάσσουν τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων στην εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Γίνεται, ταυτόχρονα, και μία συγκριτική θεώρηση των δύο αυτών συστημάτων. Η μεθοδολογία που ακολουθείται για την πραγματοποίηση της έρευνας είναι η μελέτη περιπτώσεων, αφού γίνεται παρουσίαση, εξήγηση και διερεύνηση κάθε περίπτωσης. Επιπλέον, η μελέτη γίνεται με κριτική ματιά, αναδεικνύοντας θετικά και αρνητικά. Τέλος, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρησιμοποιείται η συγκριτική μελέτη.
Αριθμός Εισαγωγής: 012148-012149 cd
Keywords: Παιδιά μεταναστών -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Παιδιά μεταναστών -- Εκπαίδευση -- Γερμανία; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Γερμανία; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Κοινωνική πολιτική; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Γερμανία; Ένταξη; Διαπολιτισμική προσέγγιση; Πρόσβαση; Κοινωνικός αποκλεισμός; Εκπαιδευτική πολιτική; Integration; Multicultural education; Access; Social exclusion; Educational policy