Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Δραστηριότητες δημιουργικής γραφής βασισμένες σε παραμύθια. - Καραχρήστου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η φιλαναγνωσία περικλείει στον ορισμό της το ενδιαφέρον των παιδιών για την ανάγνωση βιβλίων. Ωστόσο, η αγάπη για το διάβασμα και το βιβλίο μπορεί να έρθει πιο σύντομα σε εκείνα τα παιδιά, τα οποία έχουν αποκτήσει το αναγνωστικό κίνητρο. Τα παιδιά συνηθίζουν να στρέφονται προς τα βιβλία που εξάπτουν την περιέργειά τους και επιθυμούν να ανακαλύψουν τον φανταστικό κόσμο τους. Ένα είδος βιβλίου το οποίο περιέχει τα χαρακτηριστικά αυτά, της εξερεύνησης και της φαντασίας, αποτελεί το παραμύθι. Είναι το πρώτο και το πιο ευχάριστο βιβλίο των μικρών παιδιών, αφού αποτελεί το αφήγημα το οποίο φέρει στοιχεία παιδικού παιχνιδιού. Όμως, δεν αρκεί μια τυπική ανάγνωση του παραμυθιού προκειμένου τα παιδιά να αποκτήσουν το ενδιαφέρον για να το διαβάσουν. Το ζητούμενο είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τη δυναμική των παραμυθιών. Τα παραμύθια δεν είναι βιβλία μόνο για ανάγνωση, αλλά και για έμπνευση και δημιουργικότητα. Μέσα από τη δημιουργική αξιοποίησή τους τα παιδιά ανακαλύπτουν διάφορες πτυχές της ιστορίας τους και αρχίζουν να αποκτούν μια σχέση οικειότητας μαζί τους. Σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκε το πρώτο μέρος της παρούσας εργασίας στηριζόμενο στη βιβλιογραφική μελέτη του φαινομένου, ενώ το δεύτερο μέρος το οποίο αφορά στο πεδίο της έρευνας προσέγγισε το ίδιο φαινόμενο σε πρακτικό επίπεδο μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της παρούσας έρευνας επιλέχθηκε να πραγματοποιηθούν ορισμένες δραστηριότητες δημιουργικής γραφής οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στη βάση τριών παραμυθιών. Σκοπός της επιλογής αυτής και της έρευνας, εν γένει, ήταν να διερευνηθεί αν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες δημιουργικής γραφής οι οποίες απαιτούν για την εκπόνησή τους την ενασχόληση και την αξιοποίηση στοιχείων από τα παραμύθια, μπορούν, τελικά, να αποτελέσουν ένα κίνητρο για τα παιδιά που φοιτούν στην τρίτη τάξη του δημοτικού, ώστε τα ίδια να αποκτήσουν αναγνωστικό ενδιαφέρον για τα παραμύθια που έχουν επιλεγεί.
Keywords: Δημιουργική γραφή; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Παραμύθια; Ανάγνωση; Φιλαναγνωσία; Κοινωνικές δεξιότητες; Φαντασία στα παιδιά; Φαντασία στη λογοτεχνία; Δημιουργική σκέψη; φιλαναγνωσία; αναγνωστικό κίνητρο; παραμύθι; δημιουργική γραφή; τρίτη τάξη δημοτικού