Αξιολόγηση των νέων ρυθμίσεων για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς - Πανταζής, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Τα προγράμματα μετασχηματισμού των επιχειρήσεων επικεντρώνονται, εδώ και καιρό, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, ακολουθώντας μια «καλύτερη, ταχύτερη, φθηνότερη» προσέγγιση, για το πώς λειτουργεί η εταιρεία. Οι εταιρικοί μετασχηματισμοί ορίζονται ως οι διαδικασίες με τις οποίες αλλάζει το καθεστώς μιας εταιρικής οντότητας, χωρίς συνήθως να επιλύονται και να εκκαθαρίζονται ή να μεταβιβάζονται τα περιουσιακά της στοιχεία, σύμφωνα με τους κανόνες της διαδοχής. Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4601/2019, ο γενικός κανόνας είναι ότι όλοι μπορούν να συγχωνευτούν με όλους, όλοι μπορούν να απορροφήσουν τους πάντες, όλοι μπορούν να χωριστούν σε όλους και όλοι μπορούν να μεταμορφωθούν σε όλους. Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της έννοιας των εταιρικών μετασχηματισμών, μέσα από το πλαίσιο του νέου νόμου, ο οποίος στοχεύει στην επιτυχή αναμόρφωση του δικαίου των εταιρικών μετασχηματισμών. Για την εκπόνηση αυτής, χρησιμοποιήθηκε η βιβλιογραφική ανασκόπηση της έννοιας του εταιρικού μετασχηματισμού ενώ μελετήθηκε νομοθετικά, η συστηματοποίησή του για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την μορφή κειμένου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας κατέστη σαφές πως με το νέο νόμο επιτεύχθηκε η πραγματοποίηση των μετασχηματισμών με τα χαρακτηριστικά της καθολικής διαδοχής και της συνέχισης της νομικής προσωπικότητας, επιτυγχάνοντας το στόχο δημιουργίας του.
Evaluation of the new arrangements for corporate transformations
Μ.Δ.Ε. 67
Keywords: Εταιρικοί μετασχηματισμοί; Εταιρικό δίκαιο; Εταιρικοί μετασχηματισμοί; Ν.4601/2019; Εταιρικό δίκαιο; Corporate transformations; L.4601/2019; Commercial law