Η Διαδημοτική Συνεργασία και οι Σ.Δ.Ι.Τ ως εναλλακτικά μοντέλα παροχής δημοτικών υπηρεσιών. Η περίπτωση του Δήμου Διονύσου - Βασιλείου, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στην παρούσα εργασία, επιχειρείται μια συνοπτική προσέγγιση στα εναλλακτικά μοντέλα παροχής υπηρεσιών Ο.Τ.Α Α’ βαθμού, με επικέντρωση στην διαδημοτική συνεργασία και στις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με στόχο την κατάδειξή τους ως σημαντικών και κατάλληλων εργαλείων και μέσων για την εξοικονόμηση πόρων και την προαγωγή της τοπικής ανάπτυξης. Οι δέσμες μέτρων που, από την προηγούμενη δεκαετία, οδήγησαν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και βεβαίως την Ελλάδα να εφαρμόσουν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δεν στάθηκαν αρκετές για την αποτροπή της στην χώρα μας που βιώνει την πιο βαριά και παρατεταμένης διάρκειας μορφή της. Το δυσμενές αυτό οικονομικό περιβάλλον δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση , η οποία, έχοντας από τη μια πλευρά «προικισθεί» με περισσότερες μεταφερόμενες αρμοδιότητες και από την άλλη, αντί ενισχύσεως, έχοντας υποστεί σημαντικές περικοπές σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, καλείται με λιγοστά μέσα να ανταποκριθεί στην κάλυψη των αναγκών της, προσφέροντας αυξημένες και το ίδιο ποιοτικές υπηρεσίες. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η Τ.Α, πέρα από τον εξορθολογισμό των δαπανών και την ανασυγκρότηση των δημοτικών υπηρεσιών, επιβάλλεται να βρεί τρόπους και νέες μορφές χρηματοδότησης, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες του θεσμικού πλαισίου με την αξιοποίηση των εναλλακτικών μοντέλων παροχής υπηρεσιών, όπως είναι η διαδημοτική συνεργασία και οι συμπράξεις. Με το σκεπτικό αυτό, γίνεται συνοπτική προσέγγιση και παρουσίαση της διαδημοτικής συνεργασίας και των ΣΔΙΤ, ως εργαλεία που μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με ποιοτικές υπηρεσίες, στη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής, κοινωνικής και χωροταξικής ανάπτυξης και στη στήριξη της απασχόλησης δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Τέλος μελετάται , η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Διονύσου, που αποτελεί μελέτη περίπτωσης, για την διάγνωση των προβλημάτων της παθογενούς λειτουργίας της και την εφαρμογή των εναλλακτικών μοντέλων παροχής υπηρεσιών ως μέσων/εργαλείων αναβάθμισης και ανάταξής της.
The inter-municipal co-operation and the Public Private Partnerships as alternative models of Municipal services provision. The case study of the Municipality of Dionysos
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση; Εναλλακτικά μοντέλα παροχής υπηρεσιών; Εναλλακτικοί πόροι; Διαδημοτική συνεργασία; Συμπράξεις; Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας