Απόψεις και αντιλήψεις ατόμων για τους λόγους συμμετοχής τους σε άτυπες κοινωνικές ομάδες - Παρνασσά, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Στην παρούσα έρευνα θα αποτυπωθούν οι απόψεις υποκειμένων συμμετεχόντων σε άτυπες κοινωνικές ομάδες προκειμένου να αναδειχθούν τα κίνητρα συμμετοχής τους και το νόημα που αποδίδουν στη δημόσια αυτή τους κοινωνικότητα. Πρώτα παρουσιάζεται η ιστορική αναδρομή της έννοιας της κοινωνίας των πολιτών μέχρι σήμερα προκειμένου να διαμορφωθεί μια σαφέστερη οπτική του πεδίου ανάπτυξης των σύγχρονων άτυπων κοινωνικών ομάδων. Στη συνέχεια παρατίθεται ένα θεωρητικό πλαίσιο ερμηνείας και στήριξης της συμμετοχής των ατόμων σε κοινωνικές ομάδες πρότερων κοινωνικών εμπειριών που δυνητικά θα αποτελέσει τη βάση αποτίμησης των απόψεων των συμμετεχόντων στην παρούσα ερευνητική διαδικασία. Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της συλλογής δεδομένων μέσα από τις αντιλήψεις των συμμετεχόντων από ημιδομημένες συνεντεύξεις. Τέλος θα υπάρξει η ανατροφοδότηση αναφορικά με την κύρια συλλογιστική περί αιτιών κινητοποίησης των υποκειμένων για τη συμμετοχή τους σε άτυπες κοινωνικές ομάδες την υπό μελέτη περίοδο στο κέντρο της Αθήνας, αναδεικνύοντας κατά περίπτωση, την άλλοτε εμφανή ή υπόρρητη (λανθάνουσα) πολιτική ή προσωπική τους βάση. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την αρχική υποκίνηση των ατόμων από εγγενείς ατομικές ανάγκες και στη συνέχεια της εμπλοκής τους στην άτυπη ομάδα την ενίσχυση της δράσης τους από τις γνωστικές δομές της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας. Δείχνουν τέλος τις άτυπες κοινωνικές ομάδες να αποτελούν για τους συμμετέχοντες ένα κανονιστικό πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης ασθενών δεσμών με ισχυρή αποτελεσματικότητα στην επίτευξη στόχων τους και γεφύρωσης πληροφοριών, με γνώμονα την αυτοδέσμευση και αυτονομία επιλογών απόφασης, χωρίς άνωθεν έλεγχο, αλλά από τη βάση, απέναντι στην έλλειψη εμπιστοσύνης στη θεσμοθετημένη πολιτική οργάνωση.
Αριθμός Εισαγωγής: 011279-011280 cd
Keywords: Κοινωνία των πολιτών; Πολιτική κοινωνιολογία; Κοινωνικές ομάδες; Κοινωνία πολιτών; Άτυπες κοινωνικές ομάδες; Κίνητρα; Συναισθήματα; Εαυτός; Κοινωνικότητα; Αυτοκαθορισμός; Civil society; Non formal social groups; Motives; Emotions; Self; Sociality; Self determination