Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα μελέτη περιόδου 2018-2022 - Μπλάθρα, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην αποδοτικότητα των τριών (3) μεγαλύτερων Κλωστοϋφαντουργικών εταιριών της ελληνικής αγοράς. Γίνεται ανάλυση τριών (3) μεγαλύτερων Κλωστοϋφαντουργικών εταιριών της ελληνικής αγοράς τα οποία είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στόχος της εργασίας είναι η ανάλυση των εταιρειών, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η αποδοτικότητα αυτών, ενώ παράλληλα μελετάται η επίδραση της οικονομικής κρίσης κατά τη διάρκεια της περιόδου που εξετάζεται, στην κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλωστοϋφαντουργικό κλάδο. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην εργασία, αφορά την ανάλυση των εταιριών με δύο διαφορετικές μεθόδους. Η πρώτη μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η κάθετη. Γίνεται ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων της εταιρίας και της τάσης των μεγεθών διαχρονικά. Ακολουθεί η χρηματοοικονομική ανάλυση των εταιριών του δείγματος, με τη χρήση ενδεικτικών αριθμοδεικτών. Οι αριθμοδείκτες που αναλύονται, αξιολογούν την αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (ROE), του Ενεργητικού (ROA), των Πωλήσεων και τη Δανειακή Επιβάρυνση στη χρονική περίοδο 2018-2022. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, φαίνεται πως ο κλάδος των κλωστοϋφαντουργικό υπέστη εμφανή μείωση των δραστηριοτήτων του, με τις πωλήσεις να συρρικνώνονται και να παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα της περιόδου που εξετάζεται. Παρέχονται σαφείς ενδείξεις, για σημαντική μείωση των πωλήσεων που αποδίδεται στις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες της αγοράς και στη γενικότερη οικονομική ύφεση που είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ζήτησης και στις 3 εταιρείες. Αυτές παρουσιάζεται να εμφανίζουν ζημιές και να παραμένουν ζημιογόνες σε όλη την περίοδο 2018-2022, με εξαίρεση το έτος 2020 όπου οι εταιρείες παρουσίασαν θεαματική αλλαγή από ζημίες σε κέρδη με επιστροφή σε ζημίες το 2022 λόγω της ευπάθειά του κλάδου σε οικονομικούς κλυδωνισμούς. Τέλος, οι αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων των εταιριών στην πλειοψηφία τους είναι θετικές και κατά κανόνα μεγαλύτερες από τις αποδόσεις του ενεργητικού, ενώ παρουσιάζουν σημαντική διαφοροποίηση μετά το 2021.
Financial analysis of the textile industry in Greece: an examination of the 2018-2022 period
Μ.Δ.Ε. 112
Keywords: Επιχειρήσεις -- Ελλάδα; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Εταιρείες -- Αξιολόγηση; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Κλωστοϋφαντουργία; Οικονομική κρίση; Αποδοτικότητα επιχειρήσεων; Κλωστοϋφαντουργικός κλάδος; Economic crisis; Business efficiency; Textile sector