Ποιότητα ζωής επαγγελματιών υγείας πριν την περίοδο του COVID-19 - Mήτρο, Στέλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Εισαγωγή: Οι επαγγελματίες υγείας βίωσαν υψηλού βαθμού ψυχολογική επιβάρυνση λόγω υπερκόπωσης, έλλειψης πόρων (ανθρώπινων και υλικών) και υπερκορεσμό υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, που επιδεινώνεται από το φόβο μόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς τόσο των ιδίων όσο και των μελών της οικογένειάς τους. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση του επιπέδου της ποιότητας ζωής των νοσηλευτών από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα. Μεθοδολογία: Η μελέτη είναι συγκριτική συγχρονική. Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν νοσηλευτές που εργάζονται σε δημόσιο νοσοκομείο. Η διερεύνηση της ποιότητας ζωής έγινε με το ερωτηματολόγιο Επισκόπησης Υγείας Short Form 36 και η διερεύνηση του φόβου για το COVID-19 έγινε με την κλίμακα φόβου για το COVID-19. Αποτελέσματα: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 136 νοσηλευτές ηλικίας 38,4±9,6 έτη. Η βαθμολογία της κλίμακας φόβου COVID-19 πριν την έναρξη της πανδημίας ήταν 18,9±8,1 και μετά το τέλος της πανδημίας μειώθηκε σε 12,1±5,6.Οι νοσηλευτές πριν την πανδημία σε σχέση με μετά την πανδημία είχαν σημαντικά μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (34,1±10,3 έναντι 34,8±10,9, p<0,05), σημαντικά μεγαλύτερη βαθμολογία στη σωματική λειτουργικότητα (77,6±21,6 έναντι 69,9±25,8, p<0,05), στο σωματικό ρόλο (75,5±33,1 έναντι 66,7±39,4, p<0,05), στο σωματικό πόνο (74,6±34,3 έναντι 62,4±38,8, p<0,05), στη γενική υγεία (61,1±16,8 έναντι 53,3±20,6, p<0,05), στη ζωτικότητα (64,4±16,9 έναντι 61,7±20,4, p<0,05), στην κοινωνική λειτουργικότητα (65,7±21,5 έναντι 65,3±24,3, p<0,05), στο συναισθηματικό ρόλο (76,2±23,6 έναντι 68,9±27,7, p<0,05) και στην πνευματική-ψυχική υγεία (63,2±17,1 έναντι 61,3±18,9, p<0,05). Συμπεράσματα: Οι άνδρες, οι νοσηλευτές ανώτερου εκπαιδευτικού επιπέδου, οι έγγαμοι και οι προϊστάμενοι είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ψυχολογικής ανθεκτικότητας και την ενίσχυση της ικανότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης να ανταποκρίνεται στην έκτακτη ανάγκη της πανδημίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013789 cd
Keywords: Νοσοκομεία--Εργαζόμενοι; Ποιότητα ζωής; Πανδημία Covid-19, 2020--Επιπτώσεις; Νοσηλευτές; Ποιότητα ζωής; Covid-19; Πανδημία; Nurses; Quality of life; Pandemic