Εμείς και οι "άλλοι" : διαπολιτισμικές διαστάσεις των σχολικών εγχειριδίων γλώσσας στο δημοτικό - Σάββα, Ευφροσύνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Το μεταναστευτικό φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών έχει επιφέρει αλλαγές και στη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού της Ελλάδας. Η πολυπολιτισμικότητα και η πολυγλωσσία απαιτούν αλλαγές στο διδακτικό περιεχόμενο για την ομαλότερη ένταξη των μαθητών τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον κοινωνικό χώρο. Όλοι οι μαθητές, γηγενείς και μη, είναι αυτονόητο να αισθάνονται ισότιμα μέλη μιας κοινωνικής ομάδας που σέβεται τις ανάγκες όλων και αναπροσαρμόζει τους στόχους της με βάση τα χαρακτηριστικά του διαφορετικού πολιτισμικά ή γλωσσικά ή θρησκευτικά πληθυσμού της. Σίγουρα τα πρώτα πρότυπα, οι αξίες και οι τρόποι συμπεριφοράς μεταδίδονται στους μαθητές κατά τη σχολική τους πορεία. Σκοπός μας λοιπόν είναι να εξετάσουμε το βαθμό που η διαφορετικότητα εντάσσεται και αξιοποιείται στα σημερινά σχολικά εγχειρίδια γλώσσας του δημοτικού. Μας ενδιαφέρει η ανάλυση του περιεχομένου και η συγκριτική μελέτη των εγχειριδίων της ελληνικής και μειονοτικής εκπαίδευσης της δυτικής Θράκης. Πώς οι έννοιες της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης προβάλλονται και καλλιεργούνται από τα δύο εκπαιδευτικά συστήματα της χώρας μας; Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα δύο σχολικά εγχειρίδια γλώσσας ακολουθούν διαφορετικό μοντέλο εκπαιδευτικής αντιμετώπισης των μεταναστών και μειονοτικών μαθητών.
Αριθμός Εισαγωγής: 011224-011225 cd
Keywords: Πολυπολιτισμική εκπαίδευση; Πολυπολιτισμικότητα και εκπαίδευση; Μειονότητες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Θράκη, Δυτική; Διαφορετικότητα; Πολιτισμική ετερότητα; Μειονότητα; Μοντέλα διαχείρισης της πολυπολιτισμικότητας; Ανάλυση περιεχομένου; Διαπολιτισμική εκπαίδευση; Diversity; Cultural diversity; Minority; Management models of multiculturalism; Content analysis; Intercultural education