Ηγεσία και Παρακίνηση των Εργαζόμενων στο Σύγχρονο Εργασιακό Περιβάλλον - Σταυρίδου, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Ο 21ος αιώνας έγινε μάρτυρας της απόλυτης μεταμόρφωσης της αγοράς εργασίας λόγω των συνεχών μετασχηματισμών και των αλλεπάλληλων ανακατατάξεων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες όλοι έχουμε αντιληφθεί όσα οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 για το πεδίο της εργασίας αλλά και της κοινωνίας εν γένει. Οι προκλήσεις που ανέκυπταν στο εργασιακό πεδίο μεταβαίνοντας από την 3η στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση αποτελούσαν θέματα έρευνας για κλασικούς και σύγχρονους κοινωνιολόγους κάθε εποχής καθώς η τεχνολογική εξέλιξη ανέκαθεν βρισκόταν στο κέντρο της δυναμικής του οικονομικού συστήματος. Αναμφισβήτητα, όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι η τεχνολογία προχωρά με άλματα και όλοι αναμένουμε συγκλονιστικές επιπτώσεις στο εργασιακό περιβάλλον καθώς ήδη έχει μεταβληθεί σημαντικά το περιεχόμενο και η φύση της εργασίας. Ωστόσο, τα ερωτήματα που αναδύονται προς έρευνα είναι κατά πόσο έχει διεισδύσει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στους διάφορους εργασιακούς χώρους και κατά πόσο τα διευθυντικά στελέχη και οι εργαζόμενοι βιώνουν τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα τους; Επίσης, οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί που εξελίσσονται η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι δημιουργούν αναντιστοιχίες, θέτουν υπό αμφισβήτηση τις υπάρχουσες γνώσεις ως εκ τούτου οδηγούμαστε σε μια οικονομία που ολοένα και γίνεται περισσότερο βασισμένη στη γνώση. Οι καταστάσεις απαιτούν ευελιξία, προσαρμογή και ετοιμότητα. Στη κοινωνία της «διακινδύνευσης» πολλές είναι οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν τα ηγετικά στελέχη των οργανισμών, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, καθώς έπονται ριζικοί μετασχηματισμοί. Κύριο μέλημα της ηγεσίας κάθε οργανισμού είναι να εξασφαλίσει, όσο είναι εφικτό, τις συνθήκες εκείνες και τα μέσα που θα παρακινήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους ώστε να παραμείνει αφοσιωμένο, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες του συμβάλλοντας στην επιδίωξη τόσο των επαγγελματικών του στόχων όσο και των στόχων του οργανισμού.
Αριθμός Εισαγωγής: 013868 cd
Keywords: Βιομηχανική Επανάσταση 4.0; Βιομηχανικές σχέσεις; Εργασιακή πολιτική; Εργασιακό περιβάλλον; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Εργασία και εργαζόμενοι; Ηγεσία; Επαγγελματική κατάρτιση; Τεχνολογικές καινοτομίες; Διακινδύνευση; 4η Βιομηχανική Επανάσταση; Ηγεσία; Παρακίνηση; Εκπαίδευση; Risk-taking; 4th Industrial Revolution; Leadership; Motivation; Education