Το εύρος της διοικητικής εποπτείας. Μελέτη περίπτωσης: ο έλεγχος και η ακυρωτική διαδικασία από το τμήμα διοικητικού οικονομικού νομού αρκαδίας - Θεοφιλοπούλου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση των ορίων της διοικητικής εποπτείας επί των Αποφάσεων των Συλλογικών και Μονομελών Οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην εργασία θα επιχειρηθεί μια θεωρητική προσέγγιση τόσο της έννοιας των διοικητικών πράξεων, όσο και της έννοιας της εποπτείας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα της διοικητικής εποπτείας επί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας θα γίνει, επίσης, μια αναφορά στις επιλογές του νομοθέτη, διαχρονικά, ως προς τα όργανα της διοικητικής εποπτείας και στους προβληματισμούς που έχουν διατυπωθεί ως προς τη σύνθεση και συγκρότησή τους. Στην τελευταία ενότητα του θεωρητικού μέρους θα επιχειρηθεί μια συγκριτική παρουσίαση, όπως προκύπτει από την υφιστάμενη βιβλιογραφία, αρθρογραφία και Νομολογία, των συνταγματικών διατάξεων περί της διοικητικής εποπτείας και των επιλογών του κοινού νομοθέτη. Στο εμπειρικό μέρος της εργασίας θα πραγματοποιηθεί πρωτογενής έρευνα, κατά την οποία θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εποπτείας που ασκείται επί των Αποφάσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της γεωγραφικής ενότητας της Αρκαδίας, όπως συγκεντρώθηκαν από το αρμόδιο Τμήμα βάση απολογιστικών ετήσιων ενημερωτικών σημειωμάτων προς τη Δ/νση Διοίκησης της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι. για την περίοδο 2013-σήμερα, καθώς και από μελέτη αντιπροσωπευτικού δείγματος ακυρωθεισών Αποφάσεων, όπως τηρούνται στο αρχείο της Υπηρεσίας, για το ίδιο χρονικό διάστημα. Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι να διερευνηθεί όχι μόνο το ποσοστό των ακυρωθεισών αποφάσεων σε σύνολο εισερχομένων την περίοδο 2013-σήμερα, αλλά κυρίως να αξιολογήσουμε τους λόγους ακύρωσης, προσεγγίζοντας τις αιτίες πιθανών δυσλειτουργιών και εσφαλμένων ενεργειών επί της διαδικασίας. Τέλος θα επιχειρηθεί η διατύπωση συμπερασμάτων και προτάσεων, που θα προκύψουν από το συνδυασμό της θεωρητικής προσέγγισης και της έρευνας. Για την εκπόνηση της εργασίας θα ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη βιβλιογραφία και αρθρογραφία, καθώς και αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.
Μ.Δ.Ε. 7
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Έλεγχος; Public administration--Control; Διοκητική εποπτεία; Διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια; Κρατική συνέχεια και ενότητα; Οργανισμοί τοπικής αυτ/της; Αποκεντρωμένη διοίκηση πελοποννήσου-δυτικής ελλάδας και ιονίου; Αυτοτελής υπηρεσία εποπτείας οτα