Κατανόηση στρεσογόνων παραγόντων των γονέων παιδιών , εφήβων αθλητών αντισφαίρισης .Εκπαίδευση - Υποστήριξη - Ταλάσογλου, Αρετή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική διερευνά τους στρεσογόνους παράγοντες που βιώνουν οι γονείς των εφήβων αθλητών αντισφαίρισης, εστιάζοντας στις εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές ανάγκες τους. Χρησιμοποιώντας μια ποιοτική μεθοδολογία μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων με οκτώ γονείς, η θεματική ανάλυση αποκαλύπτει την πολύπλευρη φύση του γονικού άγχους σε αυτό το πλαίσιο. Η ανάλυση εξετάζει τέσσερα ερευνητικά ερωτήματα: (1) πρωταρχικοί προσδιοριστικοί παράγοντες του γονικού στρες, (2) θέματα που προκαλούν στρες, (3) στρεσογόνοι παράγοντες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες και (4) διαχείριση των ευθυνών με ταυτόχρονη προώθηση της ανοιχτής επικοινωνίας με το παιδί. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το άγχος των γονέων προέρχεται κυρίως από τις προσδοκίες σχετικά με τις επιδόσεις του παιδιού τους και την πρόκληση της εξισορρόπησης των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων με τις υποχρεώσεις της αντισφαίρισης. Οι οικονομικές ανησυχίες συμβάλλουν επίσης σημαντικά στο άγχος των γονέων λόγω της σημαντικής επένδυσης που απαιτεί το άθλημα. Επιπλέον, οι στρεσογόνοι παράγοντες εκδηλώνονται σε διάφορα στάδια των αγώνων, από το προσδοκώμενο άγχος πριν από τους αγώνες έως τη διαχείριση των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες. Κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του γονικού άγχους παίζει η λεπτή ισορροπία μεταξύ των προσδοκιών και της προώθησης της ανοιχτής επικοινωνίας με το παιδί. Οι γονείς χρησιμοποιούν στρατηγικές όπως ο εορτασμός της προσπάθειας έναντι των αποτελεσμάτων και η δημιουργία ασφαλών χώρων διαλόγου για να ευθυγραμμίσουν τις προσδοκίες τους με την ατομική ανάπτυξη του παιδιού τους. Τελικά, αυτή η διπλωματική υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης και της αντιμετώπισης των στρεσογόνων παραγόντων που αντιμετωπίζουν οι γονείς των εφήβων αθλητών αντισφαίρισης, προσφέροντας ιδέες για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών αναγκών τους στην πλοήγηση στις προκλήσεις του νεανικού αθλητισμού.
Understanding stressors of parents of children , adolescent tennis athletes. Education - Support
Keywords: Αντισφαίριση - Ψυχολογικές απόψεις; Αθλητές - Ψυχική υγεία; Αθλητές - Συμβουλευτική; Γονείς - Συμβουλευτική; Γονικό άγχος; Tennis - Psychological aspects; Athletes - Mental health; Athletes - Counseling of; Parents - Counseling of; Parental stress; Tennis; Parental stressors; Education; Young athletes; Αντισφαίριση; Στρεσογόνοι παράγοντες γονέων; Εκπαίδευση; Νεαροί αθλητές