Η Ψυχολογία του Μάρκετινγκ στην Πολιτιστική Κληρονομιά - Λυμπέρη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η ψυχολογία του μάρκετινγκ στον πολιτισμό και στην πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί καινοτόμο πεδίο έρευνας μέσα από την πολύπλευρή του διάσταση. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας της ψυχολογίας του μάρκετινγκ στην προσέλκυση κοινού σε πολιτιστικά αγαθά. Μέσα από τη δευτερογενή έρευνα που πραγματοποιήθηκε παρουσιάζονται οι ευρετικοί κανόνες, οι συμπεριφορικοί κανόνες και η επίδρασή τους στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Έπειτα, παρουσιάζονται οι πρακτικές μονάδων πολιτιστικής κληρονομιάς και συμπεριφοράς ή ψυχολογίας που εφαρμόζονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Μέσα από τη συγκριτική ανάλυση αναδύονται τα οφέλη, αλλά και τα μειονεκτήματα της ψυχολογίας του μάρκετινγκ στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Επιπρόσθετα, διαφαίνονται οι προκλήσεις που επιφέρει η χρήση νέων τεχνολογιών ως αποτέλεσμα της πολυπολιτισμικής ετερότητας. Μνεία γίνεται και στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε μνημεία και πολιτιστικά αγαθά και παρουσιάζεται η ψυχολογία αυτών των ανθρώπων μέσα από τη σύγκριση Ελλάδας και εξωτερικού. Ακόμη, παρουσιάζεται η σχέση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ταυτότητας ως άρρηκτα συνδεδεμένη, ενώ παράλληλα επισημαίνονται πρακτικές μέθοδοι, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε μονάδες πολιτιστικής κληρονομιάς με βασική μεταβλητή την ψυχολογία των επισκεπτών – καταναλωτών. Ολοκληρώνοντας, αναφέρεται η μεθοδολογία της έρευνας και τα διερευνητικά ερωτήματα, καθώς επίσης, και οι ψυχολογικές αρχές που εφαρμόζονται στο μάρκετινγκ της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης.
Keywords: Πολιτιστική κληρονομιά -- Μάρκετινγκ; Μάρκετινγκ -- Ψυχολογικές απόψεις; Ψυχολογία; Μάρκετινγκ; Πολιτιστική Κληρονομιά; Ευρετικοί Κανόνες; Συμπεριφορικοί Κανόνες; Psychology; Marketing; Cultural Heritage; Heuristic Rules; Behavioral Rules