Τράπεζα Τοπικής Αυτοδιοίκησης- Περιπτωσιολογική μελέτη: Agence France Locale - Ματσίγκου, Χρυσούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Από τη δεκαετία του ΄80 αναφέρεται ως όραμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ίδρυση ενός εξειδικευμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, μιας Τράπεζας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατ’ άλλους Δημοτική Τράπεζα, ή Αναπτυξιακή Τράπεζα ,που θα έχει ως στόχο την διαχείριση των κεφαλαίων των Δήμων προς όφελός τους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επίκαιρος αυτός ο προβληματισμός, αφού οι χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ, εξ αιτίας της γενικότερης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας μειώθηκαν δραστικά με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι συνολικές επενδύσεις των ΟΤΑ. Ανάλογες Τράπεζες που βρίσκονται σε λειτουργία στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια, χαίρουν άριστης βαθμολογίας από τους οίκους αξιολόγησης, δεν παρουσίασαν δυσλειτουργία εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και αποτελούν κινητήριο μοχλό της Τοπικής Ανάπτυξης. Στη Γαλλία το εγχείρημα της δημιουργίας ανάλογης Τράπεζας είναι πολύ πρόσφατο, αφού η Agence France Locale που έχει την έδρα της στη Λυών, ιδρύθηκε μόλις το 2013 με άριστα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Το παράδειγμα της Agence France Locale ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται στη διαδικασία ίδρυσης ανάλογης Τράπεζας. Σε αρκετές επίσης χώρες, το ζήτημα της δημιουργίας μιας Τράπεζας Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει λάβει διαστάσεις διαβούλευσης και διαλόγου ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση του ζητήματος της ίδρυσης Τράπεζας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθύνσεις και το εγχώριο θεσμικό πλαίσιο, προς όφελος της Τοπικής Ανάπτυξης.
Local Government Bank - Case study: Agence France Locale
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Τράπεζες; Τοπική αυτοδιοίκηση; Τράπεζα τοπικής αυτοδιοίκησης