Προγράμματα στήριξης ΔΥΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Μελέτη περίπτωσης των επιχειρήσεων στο νομό Ροδόπης - Καραγεωργίου, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η συγκεκριμένη εργασία αναλύει την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπο των προγραμμάτων στήριξης της ΔΥΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού Ροδόπης. Η μελέτη εστιάζει σε διάφορες πτυχές των προγραμμάτων, όπως η οικονομική ενίσχυση, η ευχέρεια της διαδικασίας αίτησης, η ανταπόκριση στις ανάγκες των επιχειρήσεων, και η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας με τη ΔΥΠΑ. Το δείγμα της έρευνας αφορούσε σε 120 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Νομό Ροδόπης και η συλλογή των δεδομένων έγινε μέσω ερωτηματολογίου. Σε γενικές γραμμές, η έρευνα ανέδειξε μια γενικά θετική στάση απέναντι στα προγράμματα της ΔΥΠΑ. Πολλές επιχειρήσεις αναγνώρισαν τη συμβολή των προγραμμάτων στη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Επίσης, η πλειονότητα των επιχειρηματιών συμφώνησε ότι η συμμετοχή στα προγράμματα έχει οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε βελτίωση στις συνθήκες εργασίας. Ωστόσο, ορισμένοι επιχειρηματίες εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με την επάρκεια της οικονομικής ενίσχυσης που παρέχεται από τα προγράμματα, καθώς και για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών των επιχειρήσεών τους. Επιπλέον, αν και η πλειοψηφία βρήκε τη διαδικασία αίτησης εύκολη και κατανοητή, υπήρξαν και λίγες περιπτώσεις που αντιμετώπισαν δυσκολίες στην κατανόηση ή στην ολοκλήρωση της αίτησης. Συνολικά, η έρευνα παρέχει πολύτιμα δεδομένα για την αξιολόγηση των προγραμμάτων στήριξης και προτείνει βελτιώσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους, ώστε να μπορούν να προσφέρουν καλύτερη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Support programs of DYPA for small and medium enterprises: Case study of these enterprises in district of Rodopi
Keywords: Αγορά εργασίας; Αγορά εργασίας--Ελλάδα; Επιχειρήσεις, Μικρομεσαίες--Ελλάδα; Μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Αγορά εργασίας; ΔΥΠΑ; Νομός Ροδόπης