Η Ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση : Επιπτώσεις και Προοπτικές - Σαχίνης, Μάριος - Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Από την ίδρυση της Ενιαίας Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα το 1950, τα ηγετικά πρόσωπα αυτής της προσπάθειας επιθυμούσαν την ολοκληρωτική ενοποίηση των κρατών – μελών σε οικονομικό και νομισματικό επίπεδο. Η ευρωπαϊκή οικονομική ενοποίηση τέθηκε ως βασικός στόχος από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ουσιαστικά υλοποιήθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992. Σε αυτήν τη Συνθήκη καθορίστηκαν τα στάδια ένταξης και τα κριτήρια σύγκλισης ώστε μία χώρα να μπορέσει να αποτελεί μέρος της νεοσύστατης Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης ( ΟΝΕ ). Το Ελληνικό κράτος όντας κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας ( ΕΟΚ ) ήδη από το 1981 προσχώρησε στην Ο.Ν.Ε. το 2000 ενώ το ευρώ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2002 (Τζόκας, 2006). Η Ελλάδα όντας μία μικρή οικονομία πριν την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη ζώνη του Ευρώ προσπάθησε να αναπτυχθεί οικονομικά και να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για το μέλλον. Τα πρώτα στοιχεία ήταν θετικά και για τη χώρα αλλά και για το λαό της και αυτό φαίνεται σε έρευνα σύμφωνα με την οποία το 71% των πολιτών βλέπουν θετικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. το 2004 (βλ. Ευρωβαρόμετρο). Όμως, το ποσοστό του 71% άρχισε σταδιακά να μειώνεται και να χάνεται έτσι η εμπιστοσύνη του λαού προς την Ε.Ε. και τους θεσμούς της. Συγκεκριμένα, την άνοιξη του 2006 το 53% πλέον έβλεπε θετικά την συμμετοχή της χώρας στις ενοποιημένες διαδικασίες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης (βλ. Ευρωβαρόμετρο). Το Ελληνικό κράτος ήδη από την ένταξή του στην Ε.Ο.Κ. δημιούργησε έντονους προβληματισμούς στους Ευρωπαίους εταίρους του, εξαιτίας της μη συμμόρφωσης αυτού προς τα ιδανικά και τις προσδοκίες της Ε.Ε. Το 1999 ξεκινά η συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην Ο.Ν.Ε. με την προσχώρηση να πραγματοποιείται το 2000. Πώς όμως το Ελληνικό κράτος κατάφερε να γίνει μέλος της Ευρωζώνης; Πληρούσε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που προβλέπονταν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ ήδη από το 1992; Και τα δύο παραπάνω ερωτήματα θα αναλυθούν και θα απαντηθούν παρακάτω με στόχο να διαφανεί αν η Ελλάδα πήρε τη σωστή απόφαση με την ένταξη της στην Ο.Ν.Ε. ή μήπως τελικά η σημερινή οικονομική κρίση της χώρας οφείλεται σε αυτήν της την απόφαση (Τζόκας, 2006).
The accession of Greece to the Economic and Monetary Union: effects and prospects
Keywords: Ευρώπη--Οικονομική ενοποίηση; Ευρωπαϊκή Ένωση; Οικονομική και Νομισματική Ένωση; Ο.Ν.Ε.; Ενταξιακή προσπάθεια; Ευρωπαϊκή Ένωση; Κοινή πολιτική; Προσχώρηση