Η πολιτική δια βίου μάθησης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και η σύνδεσή της με την αγορά εργασίας: Υφιστάμενη κατάσταση και στρατηγική μεταρρύθμισης - Κοτσαρίνη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη διερεύνηση του θεσμού της δια βίου μάθησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Το βασικό ερώτημα που μας απασχόλησε είναι η απαράμιλλη σύνδεση της δια βίου μάθησης με την αγορά εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε περιλαμβάνει τον ορισμό των σημαντικών όρων, μια ιστορική αναδρομή στα πλαίσια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την παρουσίαση και ανάλυση σύγχρονων πολιτικών και πρακτικών που εφαρμόζονται, την αναφορά σε σχετικές μελέτες με επίκεντρο τη σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης-Κατάρτισης με την αγορά εργασίας, την παράθεση προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών σχεδίων, και τέλος την ερμηνεία και αξιολόγηση στατιστικών δεδομένων από το 2005 μέχρι το 2020 για την πορεία της Ελλάδας στην επίτευξη των στόχων 4 και 8 της Ατζέντας 2030 που αφορούν την εκπαίδευση, την οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση, σε σύγκριση με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Lifelong learning policy in Europe and Greece, and its relationship with the job market: Current situation and reform strategy
Keywords: Βιώσιμη ανάπτυξη; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση; Απασχόληση--Ευρωπαϊκή Ένωση; Απασχόληση--Ελλάδα; Διά βίου μάθηση; Αγορά Εργασίας; Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση; Ευρωπαϊκή Ένωση; Ελλάδα; Ψηφιακή και Βιώσιμη Ανάπτυξη; Δεξιότητες