Μετανάστριες στην Ελλάδα: Ζητήματα Φύλου και Κοινωνικού Αποκλεισμού - Χατζηλιάδης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία διερευνά την κοινωνική ένταξη των γυναικών μεταναστριών στην Ελλάδα, μέσα από ένα διεπιστημονικό πρίσμα που εστιάζει στις έμφυλες ανισότητες, τις πολιτικές ένταξης και τις βιωμένες εμπειρίες των ίδιων των μεταναστριών. Μέσω ποιοτικής μεθοδολογίας και ημι-δομημένων συνεντεύξεων με γυναίκες διαφορετικής εθνοτικής καταγωγής, αναδεικνύεται η πολλαπλότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, της υγείας και της εκπαίδευσης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η «θηλυκοποίηση» της μετανάστευσης ενισχύει την εργασιακή επισφάλεια και την κοινωνική ευαλωτότητα των γυναικών, ενώ οι γενικευμένες πολιτικές ένταξης συχνά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις σύνθετες ανάγκες τους. Παρά τις αντιξοότητες, αναδεικνύονται στρατηγικές επιβίωσης και αντίστασης, βασισμένες στην κοινωνική δικτύωση και την αλληλεγγύη. Η μελέτη καταλήγει στην ανάγκη για στοχευμένες, έμφυλα ευαίσθητες πολιτικές ένταξης, τονίζοντας τη σημασία της ενδυνάμωσης των ίδιων των μεταναστριών ως θεμελιώδη συνιστώσα μιας δίκαιης και συμπεριληπτικής κοινωνίας.
Gender and Social Exclusion among Migrant Women in Greece
Αριθμός Εισαγωγής: 014198 cd
Keywords: Γυναίκες μετανάστες -- Ελλάδα -- Κοινωνικές συνθήκες; Γυναίκες μετανάστες -- Ελλάδα -- Οικονομικές συνθήκες; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Ρατσισμός -- Ελλάδα; Φύλο, Ρόλος του -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Κοινωνικές απόψεις; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Κυβερνητική πολιτική; Γυναίκες μετανάστριες; Κοινωνική ένταξη; Εργασιακή επισφάλεια; Πολιτικές ένταξης; Πρόσβαση σε υπηρεσίες; Migrant women; Social integration; Employment insecurity; Integration policies; Access to services