Η μορφή της Ιφιγένειας στις τραγωδίες Ιφιγένεια η εν Ταύροις και Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη - Αχνούλα, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Με την διπλωματική εργασία παρακολουθείται η πορεία της Ιφιγένειας, εξετάζοντας τα βιώματά της, πριν και μετά τα γεγονότα στην Αυλίδα και πώς αυτά επηρέασαν την ψυχή της. Αρχικά, θα γίνει λόγος για τη γυναικεία παρουσία στην τραγωδία και τη γυναίκα συγκεκριμένα στον Ευριπίδη, ο οποίος παίρνει μυθικές φιγούρες τις οποίες παρουσιάζει κοντά στα ανθρώπινα μέτρα, διερευνώντας τον ψυχισμό τους. Θα αναφερθεί η σχέση της Ιφιγένειας με την Άρτεμη και πιο συγκεκριμένα ο μύθος της Ιφιγένειας στον Ευριπίδη. Έπειτα, θα επιχειρηθεί να αναλυθεί η μορφή της Ιφιγένειας στην Ιφιγένεια την εν Ταύροις, δίνοντας έμφαση στον ψυχικό κόσμο της, πώς ξεκίνησε και πού κατέληξε. Τέλος, θα παρουσιαστεί η Ιφιγένεια η εν Αυλίδι, σχολιάζοντας τον χαρακτήρα της Ιφιγένειας και τη μεταστροφή της διάθεσής της.
Keywords: Ευριπίδης , 480-406 π.Χ. -- Ιφιγένεια εν Ταύροις; Ευριπίδης , 480-406 π.Χ. -- Ιφιγένεια εν Αυλίδι; Ευριπίδης , 480-406 π.Χ. -- Χαρακτήρες -- Γυναίκες; Ιφιγένεια (Ελληνική μυθολογία) -- Δράμα; Ιφιγένεια; Γυναίκα; Άρτεμης; Ιφιγένεια η εν Ταύροις; Ιφιγένεια η εν Αυλίδι; Ψυχισμός; Διάθεση; Χαρακτήρας; Ευριπίδης; Iphigenia; Woman; Artemis; Iphigenia in Tauris; Iphigenia at Aulis; Psychic; Mood; Character; Euripides