Το επαγγελματικό άγχος και η επαγγελματική εξουθένωση των νέων εκπαιδευτικών στις ιδιωτικές σχολικές μονάδες - Τζώρτζη, Ζαχαρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στο επαγγελματικό άγχος και την επαγγελματική εξουθένωση (burnout) που αντιμετωπίζουν οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες. Σκοπός της είναι η διερεύνηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτών των φαινομένων, η ανάλυση των επιπτώσεών τους στην προσωπική και επαγγελματική ζωή των εκπαιδευτικών, καθώς και η παρουσίαση προτάσεων για την αντιμετώπισή τους. Η μελέτη βασίζεται σε βιβλιογραφική ανασκόπηση και σε πρωτογενή έρευνα, η οποία διεξήχθη μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων με νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς. Αναλύονται οι έννοιες του άγχους και της επαγγελματικής εξουθένωσης, τα αίτια εμφάνισής τους, οι μέθοδοι διαχείρισής τους, καθώς και οι νομοθετικές προβλέψεις που διέπουν την εργασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Τα ευρήματα της έρευνας οδηγούν σε προτάσεις για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υποστήριξης των εκπαιδευτικών τόσο από τις σχολικές διοικήσεις όσο και από το ευρύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Η εργασία φιλοδοξεί να συμβάλει στη συζήτηση για την επαγγελματική ευημερία των εκπαιδευτικών και να προτείνει στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση της ψυχολογικής και επαγγελματικής τους ανθεκτικότητας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013983 cd
Keywords: Επαγγελματική εξουθένωση (Ψυχολογία) -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Εργασιακό άγχος -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Επαγγελματική ικανοποίηση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Ψυχολογία -- Ελλάδα; Ιδιωτικά σχολεία -- Ελλάδα; Ιδιωτικές σχολικές μονάδες και επαγγελματική εξουθένωση; Επαγγελματικό άγχος