Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τον Καλλικράτη & & Οι αλλαγές που επέφερε στην Περιφέρεια Αττικής - Αναστασοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη και να ξεπεραστούν οι αδυναμίες που τη χαρακτηρίζουν. Το προηγούμενο σύστημα που εισήχθη με το Πρόγραμμα «Ι. Καποδίστριας» δεν είχε συνολικό χαρακτήρα, ούτε κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις κι ως εκ τούτου ήταν αναγκαίο να αντικατασταθεί. Με τον «Καλλικράτη» τέθηκε ο στόχος της αποκέντρωσης, της εξυγίανσης της Αυτοδιοίκησης και της εξοικονόμησης πόρων. Oι αλλαγές που εισήχθησαν κινήθηκαν προς την κατεύθυνση του Νέου Δημόσιου Μάνατζμεντ. Οι βασικότερες μεταρρυθμίσεις του περιλαμβάνουν τη μείωση των Δήμων, τη θέσπιση της Περιφέρειας ως δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και την αποκέντρωση μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Επιπλέον, αλλαγές εισήχθησαν στις εκλογικές ρυθμίσεις, στον τομέα του ανθρωπίνου δυναμικού, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Σημαντικές ήταν και οι μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το σύστημα ελέγχου και εποπτείας. Συνολικά, η αξιολόγηση του «Καλλικράτη» δείχνει πως δεν έχει ακόμη φέρει εις πέρας τους αρχικούς στόχους δημιουργίας του κι, έτσι, η τρέχουσα κυβέρνηση εξετάζει την αναθεώρησή του. Τέλος, αναφορικά με την Περιφέρεια Αττικής φάνηκε πως οι νέες ρυθμίσεις του «Καλλικράτη» δεν κατάφεραν να εμπεδωθούν ικανοποιητικά, ενώ ορισμένες μένουν ακόμη ανεφάρμοστες.
The Local Government after the “Kallikratis Plan” & The changes it brought to the Region of Attica
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Δημόσιος τομέας; Πρόγραμμα Καλλικράτης; Δημόσια διοίκηση; Νέο δημόσιο μάνατζμεντ; Περιφέρεια Αττικής; Τοπική αυτοδιοίκηση