Το φαινόμενο της γυάλινης οροφής. Έμφυλες διακρίσεις σε ανώτερες θέσεις της ιεραρχίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (απόψεις γυναικών εκπαιδευτικών) - Μπαξεβάνη, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Το θέμα της εκπροσώπησης των γυναικών στην εκπαιδευτική διοικητική ιεραρχία έχει απασχολήσει εκτενώς τους ερευνητές, καθώς το ζήτημα αυτό σχετίζεται με τις έμφυλες επαγγελματικές ανισότητες και διακρίσεις που υφίστανται στη σύγχρονη κοινωνία. Η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε υψηλές διοικητικές θέσεις που απορρέει από ένα σύνολο προκαταλήψεων και διακρίσεων, οι οποίες διαμορφώνουν έναν άτυπο φραγμό στην προσπάθεια επαγγελματικής ανέλιξης, αναφέρεται στη δημόσια και επιστημονική συζήτηση ως «γυάλινη οροφή» (glass ceiling). Με τον όρο αυτό περιγράφονται τα εμπόδια που αναστέλλουν την ανέλιξη των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην εκπαίδευση. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση και την έρευνα να αναδειχθεί το φαινόμενο της γυάλινης οροφής στην ελληνική εκπαιδευτική διοίκηση εστιάζοντας στους λόγους που καθιστούν τον συγκεκριμένο χώρο ανδροκρατούμενο.
Αριθμός Εισαγωγής: 013665 cd
Keywords: Διακρίσεις λόγω φύλου στην απασχόληση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Διακρίσεις φύλου στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Φύλο, Ρόλος του -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική διοίκηση; Εκπαιδευτική ηγεσία; Γυναικεία εκπαιδευτική διοίκηση; Γυάλινη οροφή; Educational management; Educational leadership; Womens' educational management; Glass ceiling