Παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης σε ενήλικες πολίτες τρίτων χωρών. Μια μελέτη περίπτωσης ενός κέντρου ένταξης μεταναστών - Γεωργιόπουλος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η μετανάστευση συνιστά διαχρονικό φαινόμενο το οποίο αλλάζει μορφές, αιτίες και επιπτώσεις. Η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες αρχικά με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ακόμη περισσότερο μετά την Αραβική Άνοιξη και τις συνεχείς συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κατέστη χώρα υποδοχής πολλών χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων. Αναντίρρητα, οποιαδήποτε φιλελεύθερη χώρα οφείλει να έχει μεριμνήσει για πολιτικές επιμόρφωσης και ένταξης των μεταναστών, ειδικά αυτών που έχουν διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο στην κοινωνία τους. Η αθρόα προσέλευση μεταναστών από τις περιοχές που αναφέρθηκαν ανωτέρω βρήκε την Ελλάδα αρκετά απροετοίμαστη σε ότι αφορά τις πολιτικές ένταξης. Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τον τομέα αυτό ιδρύθηκαν τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών στα οποία απευθύνονται οι μετανάστες για ενημέρωση, επιμόρφωση και άλλες υπηρεσίες που θα συνδράμουν στην ομαλή ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των Κέντρων αυτών έχει αμφισβητηθεί, όπως, προκύπτει και από τις απόψεις που έχουν εκφράσει εργαζόμενοι σε ένα από αυτά τα Κέντρα.
Provision of social integration services to adult citizens of third countries. A case study of a migrant integration center
Keywords: Μετανάστες; Μετανάστευση--Ελλάδα; Πρόσφυγες--Ελλάδα; μετανάστευση; πρόσφυγες; κοινωνική ένταξη; Κέντρα Ένταξης Μεταναστών