Διερεύνηση των επιπέδων της επαγγελματικής ικανοποίησης των εργαζομένων εταιρίας λιανικού εμπορίου αθλητικών ενδυμάτων και υποδημάτων. - Καραποστόλου, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα εργασία στοχεύει στη διερεύνηση των προσδιοριστικών παραγόντων της ικανοποίησης εργαζομένων. Στο θεωρητικό τμήμα της εργασίας συνοψίζεται εν συντομία το σχετικό θεωρητικό υπόβαθρο και παρουσιάζονται εμπειρικά ευρήματα άλλων ερευνών. Στο εμπειρικό τμήμα της εργασίας, δημιουργούνται, αρχικά, οι ερευνητικές υποθέσεις βάσει της σχετικής θεωρίας και των υφιστάμενων ευρημάτων και ακολούθως παρουσιάζεται η διαδικασία δειγματοληψίας. Το δείγμα που χρησιμοποιείται στην παρούσα έρευνα αποτελείται από 76 εργαζόμενους σε αλυσίδα καταστημάτων λιανικού εμπορίου αθλητικών ενδυμάτων και υποδημάτων (Ελλάδα) ενώ η ικανοποίηση εργαζομένων καταγράφεται μέσω του ερωτηματολογίου Employee Satisfaction Inventory (ESI). Για τη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην ικανοποίηση εργαζομένων και τους υποτιθέμενους προσδιοριστικούς παράγοντες αυτής εφαρμόζεται η μέθοδος της forward ανάλυσης παλινδρόμησης. Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η ηλικία, η φύση της θέσης εργασίας, η οικογενειακή κατάσταση και η προϋπηρεσία των εργαζομένων δεν επηρεάζει την ικανοποίησή τους σε στατιστικά σημαντικό επίπεδο ανεξαρτήτως του πώς ορίζεται η ικανοποίηση. Αντίθετα, το επίπεδο σπουδών και το εισόδημα συνδέονται σημαντικά και αρνητικά με την ικανοποίηση εργαζομένων. Σημαντική σχέση παρατηρείται, επίσης, ανάμεσα στην ικανοποίηση εργαζομένων και το φύλο. Ειδικότερα, οι άντρες εργαζόμενοι εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τις γυναίκες. Η παρούσα έρευνα, ωστόσο, καταδεικνύει ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται (ορίζεται) η ικανοποίηση εργαζομένων επηρεάζει σημαντικά τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση. Επιπρόσθετα, αποδεικνύεται ότι οι 6 διαστάσεις της ικανοποίησης που λήφθηκαν υπόψη δεν είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, υπό την έννοια ότι κάθε διάσταση ερμηνεύεται σε σημαντικό βαθμό από τις υπόλοιπες, με αποτέλεσμα η επίδραση των προσδιοριστικών παραγόντων της ικανοποίησης να μην είναι ξεκάθαρη. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους ερευνητές που θα ασχοληθούν με το υπό εξέταση ζήτημα στο μέλλον.
Keywords: Εργασιακή ικανοποίηση; Job satisfaction; Ικανοποίηση Εργαζομένων; Γραμμική Παλινδρόμηση; Employee Satisfaction; Employee Satisfaction Inventory; Linear Regression