Κοινωνική επιρροή, μειοψηφία και εισαγωγή των εκπαιδευτικών καινοτομιών κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID - 19 - Μπουτζίκος, Άγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η εξάπλωση της πανδημίας Covid -19 λειτούργησε επιδραστικά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, ανάμεσα στους οποίους και αυτός της εκπαίδευσης. Τα μέλη της σχολικής κοινότητας κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε πλήθος εκπαιδευτικών προκλήσεων και να υιοθετήσουν τις απαιτούμενες αλλαγές με αποτελεσματικό τρόπο. Η παρούσα εργασία, η οποία έχει ως τίτλο Κοινωνική επιρροή, μειοψηφία και εισαγωγή των εκπαιδευτικών καινοτομιών κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19, έχει ως απώτερο στόχο να περιγράψει τις αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία στο εκπαιδευτικό σύστημα, τις αντιδράσεις που τις συνόδευσαν και τους τρόπους άμβλυνσης αυτών. Όλα τα παραπάνω περιγράφονται από τη σκοπιά των διευθυντών και υποδιευθυντών, οι οποίοι ως μειοψηφία προσπαθούν να εμπλέξουν το σύνολο της σχολικής κοινότητας στη διαδικασία υιοθέτησης και εφαρμογής των εκάστοτε αλλαγών. Για τον λόγο αυτό, διενεργήθηκε ποιοτική έρευνα βάσει ημιδομημένης συνέντευξης σε δώδεκα διευθυντές και υποδιευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι εργάζονται σε δημοτικά σχολεία του νομού Χαλκιδικής. Σκοπός της συγκεκριμένης ποιοτικής έρευνας είναι να αναδείξει τις αντιλήψεις των διευθυντών και υποδιευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τις αλλαγές, που έφερε η πανδημία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Εξετάζεται, επίσης, πώς διαμορφώθηκε ο ρόλος του ηγέτη στην άσκηση επιρροής, κατά την προώθηση των αλλαγών. Οι αντιλήψεις θα απαντούν σε ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης των αντιστάσεων, τα οποία, πιθανώς, συνοδεύουν μία αλλαγή και του τρόπου κάμψης αυτών.
Αριθμός Εισαγωγής: 013336 cd
Keywords: COVID-19 (Ασθένεια) -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικές καινοτομίες -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Κοινωνική επιρροή; Μειοψηφία; Εκπαιδευτικές καινοτομίες; Πανδημία κορωνοϊού