"Η συμβολή της εφαρμογής μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων στην καλλιέργεια της Ιστορικής Ενσυναίσθησης των μαθητών, στα πλαίσια της διδασκαλίας της Αρχαίας Ιστορίας της Α΄Λυκείου, μέσω της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση: Μια έρευνα δράσης σε μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου" - Στενού, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα - ποσοτικού και ποιοτικού χαρακτήρα - έρευνα δράσης επιδιώκει να διερευνήσει τον ρόλο των μουσειοπαιδαγωγικών παρεμβάσεων στον χώρο του Μουσείου, στα πλαίσια της διδασκαλίας της Ιστορίας, προκειμένου να καλλιεργηθεί στους μαθητές υψηλό επίπεδο Ιστορικής Ενσυναίσθησης. Οι μουσειοπαιδαγωγικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από την ερευνήτρια, εκπαιδευτικό -φιλόλογο, στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου με τη συμμετοχή είκοσι μαθητών της Α΄Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου και σχεδιάστηκαν με βάση τις αρχές και το περιεχόμενο του Εκπαιδευτικού Δράματος. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν έντεκα (11) μουσειοπαιδαγωγικές παρεμβάσεις διάρκειας δύο διδακτικών ωρών η καθεμία, οι οποίες εστίαζαν, όσον αφορά το περιεχόμενο, στην περίοδο της Ύστερης Χαλκοκρατίας, (1600-1100 π.χ.), και αφορούσαν τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Μετά τη ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, ακολούθησε η συλλογή από την ερευνήτρια των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων της έρευνας, καθώς και η επεξεργασία τους. Συγκεκριμένα, για την ανάλυση της έννοιας της Ιστορικής Ενσυναίσθησης αξιοποιήθηκαν τα επίπεδα προσδιορισμού της, όπως διατυπώθηκαν από τους R.Ashby και P.Lee (1987), και προκειμέμνου να αξιολογηθεί το επίπεδο κατάκτησης της Ιστορικής Ενσυναίσθησης των μαθητών που παρακολούθησαν τις παρεμβάσεις, δόθηκαν "κριτήρια αξιολόγησης" δομημένα με τρόπο ώστε να εξετάζεται η Ιστορική Ενσυναίσθηση "ως αναγνώριση της οπτικής των ανθρώπων του παρελθόντος" και "ως ενδιαφέρον" βάσει της πρότασης για τον προσδιορισμό της έννοιας των K.C.Barton, L.S.Levstik. Για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, η ομάδα των παιδιών που συμμετείχε στις μουσειοπαιδαγωγικές παρεμβάσεις μέσω ΔΤΕ, λειτούργησε ως " πειραματική ομάδα ", ενώ δύο άλλα τμήματα της Α΄Λυκείου, που διδάχτηκαν την αντίστοιχη ενότητα της Αρχαίας Ιστορίας μέσω των παραδοσιακών μεθόδων της διδασκαλίας της Ιστορίας , λειτούργησαν ως "ομάδες ελέγχου". Η επεξεργασία των δεδομένων της ποσοτικής έρυενας και η σύγκριση της επίδοσης της "πειραματικής ομάδας" και των "ομάδων ελέγχου" στα συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης, έγινε με τη βοήθεια του στατιστικού πακέτου SPSS. Τα συμπεράσματα της έρευνας κατέδειξαντην ουσία και την χρησιμότητα της παρέμβασης, αφού η επίδοση των μαθητών της πειραματικής ομάδαςήταν σημαντικά καλύτερη της αντίστοιχης επίδοσης των μαθητών που αποτελούσαν τις ομάδες ελέγχου. Είναι προφανές πως στο μέλλον θα απαιτηθεί συνέχεια της προσπάθειας με γενίκευση των πειραμάτων, ενίσχυση των πληθυσμών και των δειγμάτων έρευνας, πολλαπλασιασμό των επιμέρους ελέγχων και επιπλέον αυστηροποίηση των παραμέτρων της ανάλυσης, προκειμένου αφενός να ενισχυθεί η ουσία και η αξιοπιστία της παρέμβασης, και αφετέρου τα αποτελέσματα της να λειτουργήσουν σαν μια ολοκληρωμένη ακπαιδευτική πρόταση για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όσον αφορά τη διδασκαλία της Ιστορίας μέσω της Δ.Τ.Ε. στα πλαίσια μουσειοπαιδαγωγικών παρεμβάσεων.
Keywords: Ιστορική Ενσυναίσθηση; Εκπαιδευτικό δράμα; Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα εκπαίδευσης; Δευτεροβάθμια εκπάιδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Ενσυναίσθηση; Ιστορική Ενσυναίσθηση; Εκπαιδευτικό δράμα; Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα εκπαίδευσης; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Ενσυναίσθηση