Σχολική διαρροή: Η πρόωρη σχολική εγκατάλειψη και η δεύτερη ευκαιρία - Λαδά, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Οι απαιτήσεις της εποχής καθιστούν αναγκαία την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων και εργαλείων, ώστε να μπορέσει το άτομο να ανταποκριθεί στις ανταγωνιστικές τάσεις της αγοράς εργασίας. Παρόλα αυτά, πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο πριν την ολοκλήρωση της τυπικής εκπαίδευσης. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθούν τα αίτια της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης αλλά και η επίδραση αυτής, στη ζωή των ατόμων που διαρρέουν από το σχολικό περιβάλλον. Η έρευνα έγινε μέσα από συνεντεύξεις ατόμων που έχουν εγκαταλείψει την τυπική εκπαίδευση και έχουν επιστρέψει στις σχολικές δομές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και Εσπερινού Σχολείου, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Περιγράφεται η εμπειρία τους κατά τη διάρκεια της φοίτησης και τι αποκόμισαν από την επιλογή αυτή. Η μεθοδολογική προσέγγιση που ακολουθείται είναι η ποιοτική μέθοδος έρευνας. Η ποιοτική προσέγγιση στην έρευνα στοχεύει στην διερεύνηση και κατανόηση σε βάθος των κοινωνικών φαινόμενων. Η πρόωρη σχολική εγκατάλειψη έχει αντίκτυπο στον επαγγελματικό τομέα, καθώς το άτομο δυσκολεύεται να εισέλθει στην αγορά εργασίας χωρίς τα βασικά και απαραίτητα προσόντα και δεξιότητες, αλλά και στον κοινωνικό τομέα καθώς δημιουργούνται αισθήματα κατωτερότητας κάτι που οδηγεί το άτομο στον κοινωνικό αποκλεισμό. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μαθητικής διαρροής εμφανίζονται σε περιοχές με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Τα ΣΔΕ και το Εσπερινό Σχολείο αποτελούν δυο μονάδες μείωσης και καταπολέμησης των προβλημάτων αυτών, καθώς και χώρο ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικότητας, όπως μαρτυρούν οι συνεντεύξεις. Τέλος, καταγράφονται όλα τα συμπεράσματα της έρευνας και προτείνονται λύσεις και πολιτικές για την αντιμετώπιση της πρόωρης μαθητικής διαρροής.
Αριθμός Εισαγωγής:010226-010227 cd
Keywords: Σχολική διαρροή; Σχολική αποτυχία; Εκπαίδευση ενηλίκων -- Ελλάδα; Μαθητική διαρροή; Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας; Κοινωνικός αποκλεισμός