Investigating potential biases in research assessment: LGBTQ in American Physicist Society - Καλοκύρης, Αριστείδης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η διερεύνηση και η ανάδειξη κάποιων ενδείξεων που να υπονοούν την έλλειψη ισότητας στην ερευνητική κοινότητα που ασχολείται με τον τομέα των δημοσιεύσεων, στον κλάδο της Φυσικής στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής, εις βάρος LGBTQ ερευνητών. Η μέχρι του παρόντος εξάρτηση από ποσοτικούς δείκτες, όπως το h-index και ο αριθμός ετεροαναφορών, για την αξιολόγηση της ερευνητικής απόδοσης, εγείρει ανησυχίες σχετικά με την περιθωριοποίηση ερευνητών που ανήκουν σε μειονότητες. Αξιοποιώντας ένα σύνολο ερευνητών που σχετίζονται ή υποστηρίζουν δημοσίως την LGBTQ κοινότητα, καθώς και ένα πλήρες αρχείο δημοσιεύσεων του συνόλου των περιοδικών της American Physical Society (APS), η μελέτη στοχεύει να εντοπίσει πιθανές μεροληψίες στους εν λόγω δείκτες. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε αντιστοίχιση των LGBTQ ερευνητών με το σύνολο δεδομένων της APS και συγκεντρώθηκαν οι δημοσιεύσεις τους, ενώ στη συνέχεια υπολογίστηκαν μετρικές δημοτικότητας και επιρροής για κάθε δημοσίευση, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ετεροαναφορών. Για να πραγματοποιηθεί η σύγκριση, δημιουργήθηκαν αντίστοιχα τυχαία υποσύνολα από το σύνολο των δεδομένων του APS, με την χρήση απλών ευρετικών μεθόδων αλλά και με μια παραλλαγή δειγματοληψίας γενετικού αλγορίθμου, με κοινό παρονομαστή το χρονικό εύρος της ερευνητικής καριέρας του συνόλου των LGBTQ ερευνητών, καθώς και τα χρονικά διαστήματα από την τελευταία δημοσίευση αυτών. Ο στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι να αναλύσει τα ευρήματα που προκύπτουν, και να καταλήξει σε κάποιες ενδείξεις που ενισχύουν ή αποδυναμώνουν την ύπαρξη ανισότητας στο ερευνητικό περιβάλλον για τα τελευταία 50 χρόνια, ή και να αναδείξει την ύπαρξη μοτίβων που υποδυκνύουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Μ.Δ.Ε. 133
Keywords: Genetic algorithms; Γενετικοί αλγόριθμοι; LGBT bias; ΛΟΑΤΚΙ+ προκατάληψη; Research institutes--America; Ερευνητικά ιδρύματα--Αμερική; Αξιολόγηση ερευνών; Προκατάληψη ερευνητών; LGBTQ; Φυσική; Δειγματοληψία; Γενετικός Αλγόριθμος; American Physical Society; Research assessment; Researcher bias; Physics; Citation counts; Sampling