Πολιτικές διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επίδραση και επιπτώσεις στο ελληνικό μεταναστευτικό και προσφυγικό δίκαιο κατά την περίοδο 2010-2022 - Μπάκας, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης το προσφυγικό ζήτημα σε σχέση με τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε ,μέρος των οποίων αποτελούν τα ελληνικά σύνορα, γεγονός απασχολεί την κοινωνία μας σε σημαντικό βαθμό και αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Πιο συγκεκριμένα, διερευνάται ο τρόπος διαχείρισης των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών στα σύνορα της Ελλάδας ως εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η επίδραση των ευρωπαϊκών πολιτικών στην διαχείριση αυτήν τα τελευταία έτη σε συνάρτηση με την προστασία και την απόλαυση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσα από την επισκόπηση της εθνικής, ευρωπαϊκής αλλά και διεθνούς νομοθεσίας αλλά και της νομολογίας του ΕΔΑΑ καταγράφονται οι μεταβολές στην αντιμετώπιση της εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών μη εχόντων νομιμοποιητικά έγγραφα και αιτούντων διεθνή προστασία, όπου η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων έχει κυρίαρχο και πρωταρχικό ρόλο επιδρώντας στην προστασία θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνή προστασία. Η μελέτη επικεντρώνεται στις πολυδιάστατες πτυχές του ζητήματος στην Ελλάδα από το 2015 έως και το 2022 με σημεία κλειδιά την κρίση του 2015 και εν συνέχεια την αντιμετώπιση του φαινομένου μετα την κρίση του Έβρου τον Μάρτιο του 2020 . Επιδίωξη της παρούσας είναι να αναδειχθεί τόσο η σημαντικότητα της προστασίας θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της παροχής διεθνούς προστασίας όσο και η προστασία των ελληνικών συνόρων και κατ΄ επέκταση εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η πληθώρα αναφορών ελληνικών και διεθνών οργανισμών και οργανώσεων ιδίως την τελευταία πενταετία για περιπτώσεις παραβίασης του δικαιώματος στην πρόσβαση σε διεθνή προστασία και μη εφαρμογή της βασικής αρχής του διεθνούς δικαίου περί μη επαναπροώθησης και ομαδικών απελάσεων θέτει εντονότερα το βασανιστικό ερώτημα αν η ανάγκη αυξημένης προστασίας των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων θα επικρατήσει της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Αριθμός Εισαγωγής: 013634 cd
Keywords: Σύνορα -- Πολιτικές απόψεις -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Σύνορα -- Πολιτικές απόψεις -- Ελλάδα; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Μεταναστευτική πολιτική; Ελλάδα -- Μεταναστευτική πολιτική; Μετανάστες -- Νομικό καθεστώς, νόμοι κ.λπ. -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Μετανάστες -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ. -- Ελλάδα; Πρόσφυγες -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ. -- Ευεωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Πρόσφυγες -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ. -- Ελλάδα; Προσφυγικό; Πρόσφυγας/ες; Μετανάστευση; Μετανάστης/ες; Πολιτικό άσυλο; Αιτών/ούντες άσυλο; Επαναπροώθηση; Εξωτερικά σύνορα ΕΕ