Επαγγελματική εξουθένωση εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής σε Δημοτικά και Γυμνάσια της Μεσσηνίας - Πολυχρόνης, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε μελέτη για το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης στη Μεσσηνία. Εξετάστηκαν 110 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονταν στην περιοχή, μέσω δομημένου ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε ερωτήσεις για δημογραφικά στοιχεία και την κλίμακα των Maslach, Jackson, και Schwab με ερωτήσεις σχετικές με τις διαστάσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης: τη συναισθηματική εξάντληση, την αποπροσωποποίηση και τα προσωπικά επιτεύγματα. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS, μέσω περιγραφικής ανάλυσης και στατιστικών ελέγχων t-test tκαι ανάλυση διακύμανσης ANOVA. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι καθηγητές φυσικής αγωγής των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μεσσηνίας σημειώνουν μέτρια έως υψηλά επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης, μέτρια προς χαμηλά επίπεδα αποπροσωποποίησης και μέτρια προς υψηλά επίπεδα προσωπικών επιτευγμάτων. Τα αποτελέσματα των στατιστικών ελέγχων έδειξαν ότι οι γυναίκες παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης από τους άνδρες, και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά εκπαιδευτικοί είχαν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης και αποπροσωποποίησης από τους νεότερους. Παρόμοια, οι διαστάσεις της εξουθένωσης διαφοροποιούνται από την προϋπηρεσία, δείχνοντας ότι περισσότερα χρόνια στο επάγγελμα συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης και αποπροσωποποίησης, ενώ οι εκπαιδευτικοί με μικρότερη προϋπηρεσία εκφράζουν υψηλότερα επίπεδα προσωπικών επιτευγμάτων. Η οικογενειακή κατάσταση σχετίζεται με την εξουθένωση, με τους άγαμους να εκφράζουν χαμηλότερη εξάντληση από τις άλλες ομάδες και τους χήρους-διαζευγμένους/ες υψηλότερη αποπροσωποποίηση. Το επίπεδο σπουδών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με τα επιτεύγματα, με τους συμμετέχοντες που έχουν υψηλότερο επίπεδο σπουδών να καταγράφουν υψηλότερο επίπεδο επιτευγμάτων. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί του δείγματος εμφανίζουν υψηλότερη συναισθηματική εξάντληση από τους αναπληρωτές/ωρομίσθιους.
Professional Burnout of Physical Education teachers in Messinia’s primary and secondary schools
Keywords: Επαγγελματική εξουθένωση (Ψυχολογία); Εκπαιδευτικοί - Εργασιακό άγχος; Εκπαιδευτικοί - Εκπαίδευση των - Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί - Επιμόρφωση; Εκπαιδευτικοί - Επαγγελματική ικανοποίηση - Ελλάδα; Professional burnout (Psychology); Teachers - Job stress; Teachers - Training of - Greece; Educators - In-service training; Teachers - Job satisfaction - Greece; Εξουθένωση; Εκπαιδευτικοί; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Burnout; Teachers; Primary education; Secondary education