Η Δανειακή Πολιτική της Ελλάδος την περίοδο 1945 - 1974 - Πολίτης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η μεταπολεμική οικονομική εξέλιξη της χώρας δεν είναι γραμμική αλλά γνωρίζει καμπές, διακυμάνσεις, ανακατατάξεις, που συνδέονται με τα μεγάλα εσωτερικά και διεθνή πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά συμβάντα της περιόδου όπως: ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, o εμφύλιος πόλεμος, η περίοδος της ευρωπαϊκής ανασυγκρότησης και ευημερίας που επικράτησε ως τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η παροχή αμερικανικής βοήθειας στην Ελλάδα (Σχέδιο Μάρσαλ), η «απογείωση» της ελληνικής οικονομίας τη δεκαετία του ’60, η επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας το 1967, η κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods στις αρχές της δεκαετίας του 1970 & της επικράτησης των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών, η εκδήλωση της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης το 1973, που επηρέασε αρνητικά την ελληνική οικονομία, οδηγώντας τη σε ύφεση και η τραγωδία της Κύπρου που σηματοδότησε την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος. Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην μελέτη της δανειακής πολιτικής της Ελλάδας την περίοδο 1945 – 1974, δηλαδή μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την πτώση της δικτατορίας, την παρουσίαση βασικών χαρακτηριστικών της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής διατρέχοντας τους κυριότερους «σταθμούς» της μεταπολεμικής οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας. Στοχεύει να αναδείξει την διασύνδεση της δανειακής πολιτικής με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων της περιόδου που επιδίωκαν τη δημοσιονομική ισορροπία, την αποφυγή ελλειμμάτων και τη δημιουργία δημοσίου χρέους, την νομισματική σταθερότητα, τον εκβιομηχανισμό και την ανάπτυξη. Αναδεικνύεται, ότι παρόλη την πρόοδο της μεταπολεμικής ελληνικής οικονομίας, δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά διαρθρωτικές αδυναμίες της και παθογένειες με συνέπεια η εκδήλωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης το 2007 να συμπαρασύρει την ευάλωτη οικονομία της χώρας στην ουσιαστική χρεοκοπία της το 2010.
The loan policy of Greece during the period of 1945-1974
Keywords: Δάνεια, Ξένα--Ελλάδα; Ελλάδα--Πολιτική και διακυβέρνηση; Ελλάδα--Οικονομική πολιτική; Ελλάδα--Οικονομικές συνθήκες; Ελληνική οικονομία; Δανειακή πολιτική; Σχέδιο Μάρσαλ; Ανάπτυξη; Δικτατορία