Τρόποι εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. Ανάλυση μέσα από μοντέλα σχεδιασμού υλοποίησης στρατηγικής, γνώμες ειδικών και παραδείγματα παρελθόντος. Προτάσεις για τόνωση της παραγωγής και των επενδύσεων - Ζαγανά, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Στην παρούσα εργασία θα επιχειρηθεί η προσέγγιση του θέματος των προτάσεων τρόπων για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. Αρχικά θα γίνει μια προσέγγιση της υφιστάμενης κατάστασης του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος της χώρας μέσα από τα εργαλεία της ανάλυσης SWOTκαι της ανάλυσης PEST, στη συνέχεια, μέσω μιας ιστορικής αναδρομής θα διαπιστωθείεάν η Ελλάδα έχει ξαναβρεθεί στην παρούσα δυσχερή οικονομική θέση. Έπειτα, θα διερευνηθούν τα αίτια της σημερινής οικονομικής κρίσης μέσα από την ανάλυση των πολιτικών των κυβερνήσεων από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Θα αποτυπωθούν προτάσεις για την ανάπτυξη ορισμένων κλάδων της οικονομίας οι οποίοι μπορούν στηρίξουν την Ελληνική οικονομία και να την ωθήσουν στην ανάπτυξη. Τέλος, παρουσιάζεται το πλαίσιο της ταχείας αδειοδότησης (fasttrack) μέσω του οποίου η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο. Τα συμπεράσματα της εργασίας αποτυπώνουν ότι η Ελληνική οικονομία μπορεί μέσα από την ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων με συστηματικό και ποιοτικό τρόπο, να πετύχει την έξοδό της από την οικονομική κρίση τόσο μέσα από μεγάλα έργα υποδομών, όσο και από τη δημιουργία νέων χρηματικών ροών, αλλά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της ανεργίας που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία.
Μ.Δ.Ε. 8
Keywords: Οικονομικές κρίσεις -- Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Διαχείριση κρίσεων; Οικονομική κρίση; Ελλάδα; Έξοδος; Παραγωγή; Επενδύσεις; Τουρισμός; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Εμπόριο; Ελαιόλαδο; Ορυκτός πλούτος