Αξιολόγηση Επίδοσης των Σχημάτων Κωδικοποίησης στο 5G - Μανούσος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Το θέμα της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση της επίδοσης των σχημάτων κωδικοποίησης στο 5G και συγκεκριμένα των LDPC κωδίκων. Η εργασία είναι δομημένη σε 4 κεφάλαια. Στο 1ο κεφάλαιο, θα αναφερθούν τα χαρακτηριστικά του 5G NR προτύπου και παράλληλα θα γίνει σύγκριση με τα αντίστοιχα του 4G LTE. Στη συνέχεια, θα αναφερθούν τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα των LDPC κωδίκων, καθώς και η προέλευσή τους και ο τρόπος επικράτησής τους με τα χρόνια. Επίσης, θα αναλυθούν ποικίλες εφαρμογές τους από τους SSD δίσκους μέχρι και το Wi-fi. Στο 2ο κεφάλαιο, θα αναλυθεί η σημασία της κωδικοποίησης για τη διόρθωση σφαλμάτων στις τηλεπικοινωνίες. Επίσης, θα αναφερθούν οι τύποι αποκωδικοποιητών με ιδιαίτερη αναφορά στους SISO και τη χρήση τους στους κώδικες SPC και Repetition. Στο 3ο κεφάλαιο, θα περιγραφούν η δομή και οι λειτουργίες των LDPC κωδίκων (κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση) με αναφορά και στη συμβολή των SISO αποκωδικοποιητών. Τέλος, το 4ο κεφάλαιο περιλαμβάνει το πειραματικό μέρος της εργασίας όπου εφαρμόζεται πρακτικά LDPC κωδικοποίηση σε τυχαίο μήνυμα πληροφορίας για BPSK διαμόρφωση και αξιολογείται η επίδοση του SISO αποκωδικοποιητή.
Μ.Δ.Ε. 9
Keywords: 5G συστήματα κινητής επικοινωνίας; Τεχνολογία της πληροφορίας; Αποκωδικοποιητές; Πληροφοριακά συστήματα υπολογιστών - Επεξεργασία δεδομένων; 5G mobile communication systems; Information technology; Decoders; Computer based information systems - Data processing; Coding theory