Οι πολιτικές για το φύλο στην Τουρκία κατά την κεμαλική περίοδο (1923-1938). Εκσυγχρονισμός και αντιστάσεις - Βελιώτη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η εργασία εξετάζει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θεσπίστηκαν στην Τουρκία κατά την κεμαλική περίοδο, για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών. Το θέμα εκτιμάται ως σημαντικό και ενδιαφέρον λόγω του χρόνου κατά τον οποίον θεσπίστηκαν καθώς προηγήθηκαν από αντίστοιχες σε πολλές άλλες χώρες της Δύσης αλλά και διότι ήταν ενταγμένες σε ένα γενικότερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της χώρας και μετατόπισής της προς τα δυτικά, προσπάθεια η οποία μέχρι τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί. Η μεθοδολογία η οποία εφαρμόστηκε για την εκπόνηση αυτής της εργασίας ήταν η βιβλιογραφική επισκόπηση μεγάλου αριθμού βιβλίων, άρθρων και πηγών τα οποία αντιπροσωπεύουν όλο το φάσμα των απόψεων γύρω από το θέμα. Διαπιστώθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία ήταν μια πιο τολμηρή και πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια από εκείνη η οποία είχε προηγηθεί με τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με εμπνευστές τους Νέους Οθωμανούς. Φάνηκε επίσης ότι οι κεμαλικές μεταρρυθμίσεις για τις γυναίκες συνάντησαν αντιστάσεις κυρίως στην επαρχιακή Τουρκία οι οποίες συνεχίζονται μέχρι τις ημέρες μας. Η χώρα η οποία πρωτοπόρησε στον τομέα των γυναικείων δικαιωμάτων σήμερα είναι ουραγός. Συμπερασματικά, η προσπάθεια αυτή του Κεμάλ για βελτίωση των γυναικείων δικαιωμάτων εκτός από πρωτοποριακή ήταν και καθοριστική για το γυναικείο κίνημα και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Gender policies in Turkey during the Kemalist period (1923-1938). Modernization and resistance
Keywords: Τουρκία--Πολιτική και διακυβέρνηση; Δικαιώματα των γυναικών; Τανζιμάτ; Μεταρρυθμίσεις Κεμάλ; Εκσυγχρονισμός Τουρκίας; Δικαιώματα γυναικών; Πολιτικές για το φύλο