Behavior of structural steel members in fire conditions - Αυλωνίτη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Ο δομικός χάλυβας είναι από τα πιο δημοφιλή υλικά κατασκευής λόγω της αντοχής και της προσαρμοστικότητάς του. Ωστόσο, η συμπεριφορά του σε συνθήκες πυρκαγιάς παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα στη δομική μηχανική, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν δραστικά τις μηχανικές του ιδιότητες, ενδεχομένως οδηγώντας σε δομική αποτυχία. Αυτή η μελέτη εξετάζει πώς τα χαλύβδινα δομικά μέλη αντιδρούν στην έκθεση σε φωτιά, εστιάζοντας στις θερμικές και μηχανικές αλληλεπιδράσεις που επηρεάζουν τη σταθερότητά τους και την ικανότητά τους να φέρουν φορτία. Η έρευνα σκοπεύει να βελτιώσει την κατανόηση της αποσύνθεσης των κατασκευών λόγω πυρκαγιάς μέσω θεωρητικής ανάλυσης, αριθμητικών προσομοιώσεων με το εργαλείο σχεδιασμού πυρκαγιάς OZone V2 και συγκριτικών αξιολογήσεων συστημάτων πυροπροστασίας. Η εργασία διερευνά κρίσιμες παραμέτρους όπως τους μηχανισμούς μετάδοσης θερμότητας, τις εξισώσεις ισορροπίας μάζας και ενέργειας, και τα σενάρια ανάπτυξης πυρκαγιάς για να αξιολογήσει την απόδοση των χαλύβδινων δομικών μελών σε πραγματικές πυρκαγιές. Αξιολογεί επίσης τις παθητικές και ενεργητικές μεθόδους πυροπροστασίας, αξιολογώντας την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση των ζημιών που σχετίζονται με τις πυρκαγιές. Τα ευρήματα βοηθούν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών τακτικών πυροπροστασίας και στη βελτίωση των προγνωστικών μοντέλων για σχεδιασμό ανθεκτικό σε φωτιά. Ο τελικός στόχος της εργασίας είναι να συμβάλει στη βελτίωση της πυρομηχανικής προσφέροντας γνώσεις σχετικά με την ανθεκτικότητα των χάλκινων κατασκευών και καθοδηγώντας τις καλύτερες πρακτικές στην πρόληψη πυρκαγιών και την ασφάλεια των κατασκευών. Λέξεις-κλειδιά: Στατικός χάλυβας, παθητική πυροπροστασία, ενεργητική πυροπροστασία,θερμική συμπεριφορά
Συμπεριφορά Χαλύβδινων Δομικών Μελών σε συνθήκες πυρκαγιάς
Keywords: Λέξεις-κλειδιά: Στατικός χάλυβας, παθητική πυροπροστασία, ενεργητική πυροπροστασία,θερμική συμπεριφορά