Ηλεκτρονική δικαιοσύνη (E-justice) μέτρηση αποδοχής του ολοκληρωμένου συστήματος πρακτικών δικαστηρίων (ΟΣΠΔ) από τους δικαστικούς υπαλλήλους των πολιτικών δικαστηρίων της Πελοποννήσου - Κουμάκης, Πολύβιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Ο στόχος της παρούσαςεργασίας με την ευρεία έμ=ννοια είναι να προσδιορισθεί ο βαθμός ανάπτυξης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αρχικά σκιαγραφούμε την έννοια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τα οφέλη και τα πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να ανακύψουν κατά την διαδικασία εφαρμογής της καθώς επίσης τη σχετική ευρωπαϊκή και ελληνική στρατηγική. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η ανάγκη ανασχεδιασμού της δημόσιας διοίκησης με τη χρήση πληροφορικαών συστημάτων και τα αναμενόμενα οφέλη αυτής της διαδικασίας. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε την ευρωπαϊκή πολιτική στο τομέα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης καθώς και τα θεσμικά όργανα τα οποία είναι επιφορτισμένα να διευκολύνουν την διαλειτουργικότητα μεταξύ των δικαστικών αρχών και να βελτιώσουν τη διασυνοριακή άσκηση των ενδίκων μέσων και τελικά την αποδοτικότητα της δικαιοσύνης στα κράτη μέλη. Θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στις αναποτελεσματικότητες της ελληνικής δικαιοσύνης, τα αίτια τους καθώς και σε προτάσεις για την αντιμετώπισης τους. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι μετρρυθμιστικές προσπάθειες, τα υλοποιημένα έργα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης του υπουργείου δικαιοσύνης καθώς και αυτά που σχεδιάζονται για το μέλλον. Στο επόμενο κεφάλαιο αναλύονται τα επικρατέστερα μοντέλα για την αξιολόγηση των πληροφοριακών συστημάτων καθώς και το μοντέλο της παρούσας έρευνας. Έπειτα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα πρωτότυπης έρευνας με δομημένα ερωτηματολόγια, τα οποία διανεμήθηκαν στους δικαστικούς υπαλλήλους των πολιτικών δικαστηρίων της Πελοποννήσου προκειμένου να αποτυπωθεί η αποδοχή του συστήματος ηχογράφησης των πρακτικών συνεδριάσεων των δικαστηρίων. Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων SPSS. Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα και οι βασικές προτάσεις.
Keywords: E-government; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Πληροφοριακά συστήματα διοίκησης; management information systems; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Ανασχεδιασμός δημόσιας διοίκησης; Ηλεκτρονική δικαιοσύνη; Αξιολόγηση πληροφοριακών συστημάτων; E-government; Re-engineering public administration; E-justice; Information systems evaluation