Ανάλυση διαβάθμισης κινδύνου των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα από το 2015 έως σήμερα - Σίμος, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Από το καλοκαίρι του 2015 το τεταμένο πρόβλημα της διαχείρισης των αυξανόμενων προσφυγικών κυμάτων γιγαντώθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα, ως η πρώτη χώρα εισόδου των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή στη Μεσόγειο, να βρεθεί στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης κι αντιμέτωπη να διαχειριστεί το τεράστιο αυτό κύμα. Όμως, παρόλα τα μέτρα αντιμετώπισης, η Ελλάδα καθίσταται σήμερα σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία δυσχεράνθηκε με το κλείσιμο από τις γείτονες χώρες της βαλκανικού οδού, που αποτελεί τη βασική οδό διαφυγής των προσφύγων προς την Ευρώπη. Έτσι συντελέστηκε ο εγκλωβισμός κι η συμφόρηση των προσφύγων στο εσωτερικό της. Η συμφόρηση αυτή δημιούργησε σημαντικούς κινδύνους στην Ελλάδα, που επηρεάζουν τη διαχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων, την αποθεματική συγκέντρωση των προσφύγων, την ανύψωση του εθνικισμού, την προσβολή της εθνικής ασφάλειας της χώρας, του τουρισμού της, της οικονομίας της και των κανόνων υγιεινής της, καθώς και την πρόκληση της ριζοσπαστικοποίησης των προσφύγων και την αύξηση της ανεργίας. Η παρούσα μελέτη θα αναπτύξει, θα αξιολογήσει και θα διαβαθμίσει τους παραπάνω κινδύνους για την Ελλάδα. Στόχος της είναι να αναδείξει το μέγεθος και τη μεγάλη σημασία των κινδύνων αυτών, που δύναται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα από την επίδραση των προσφυγικών ροών στο εσωτερικό της.
Keywords: Πρόσφυγες; Μετανάστες; Μεταναστευτική πολιτική--Ελλάδα; Πρόσφυγες; Κίνδυνοι; Αξιολόγηση; Διαβάθμιση; Πολιτική