Διαφθορά και οικονομική ανάπτυξη - Βλάχος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία ερευνά το φαινόμενο της διαφθοράς και της επίδρασής της στην οικονομική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα πραγματοποιείται α) η εξέταση της σχέσης μεταξύ διαφθοράς και επιπέδου εισοδήματος, (ΕΗ1) και β) η εξέταση της σχέσης μεταξύ της μεταβολής της διαφθοράς με το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης (ΕΗ2). Στα πλαίσια της περιγραφικής στατιστικής εξετάζονται, για τις χρονικές περιόδους 1993 – 2002, 2003 – 2012, και 1993 – 2012, το μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές και η μέση ετήσια μεγέθυνση του κατά κεφαλή ΑΕΠ σε σχέση με τις τιμές του δείκτη CPI για το έτος 2012, για 172 χώρες διαφορετικού εισοδηματικού επιπέδου, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2012, για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία τόσο για την τιμή του δείκτη αντιλαμβανόμενης διαφθοράς ως CPI για το 2012 όσο και για το κατά κεφαλή ΑΕΠ τους σε τρέχουσες τιμές. Για τη μέτρηση της αιτιώδους σχέσης μεταξύ της μεταβολής της διαφθοράς και του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, χρησιμοποιούνται υπάρχουσες μετρήσεις για τις τιμές του δείκτη CPI, για τα έτη 1995 (έτος έναρξης μέτρησης του δείκτη), 2003 και 2012, και τις μεταβολές του ρυθμού μεγέθυνσης του κατά κεφαλή ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές κατά τις χρονικές περιόδους 1995 – 2003, 1995 – 2012 για 41 χώρες, και 2003 – 2012 για 119 χώρες, για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία τόσο για την τιμή του δείκτη αντιλαμβανόμενης διαφθοράς, όσο και για το κατά κεφαλή ΑΕΠ τους σε τρέχουσες τιμές. Διαπιστώθηκε ότι εάν δύο χώρες διαφέρουν εμφανώς ως προς την τιμή του δείκτη (CPI) που έχει η κάθε μία από αυτές, τότε οι χώρες αυτές διαφέρουν και ως προς το κατά κεφαλή ΑΕΠ τους, με αυτή που έχει υψηλότερη τιμή (CPI) να έχει και υψηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι εμφανώς υφίσταται μία στατιστικά σημαντική θετική εξάρτηση μεταξύ του ρυθμού μεταβολής του κατά κεφαλή ΑΕΠ και της μεταβολής του δείκτη διαφθοράς CPI, μέχρι το 2012, για το σύνολο των χωρών, και κυρίως για χώρες υψηλού και ανώτερου μέσου εισοδήματος.
Μ.Δ.Ε. 43
Keywords: Πολιτική διαφθορά; μέθοδοι έρευνας--Πολιτική διαφθορά; Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν; Διαφθορά; Ανάλυση διαφθοράς; Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν