Η Τεχνητή νοημοσύνη στην Δημόσια Διοίκηση: διεθνείς τάσεις και η εθνική εμπειρία στην Ελλάδα - Κλουτσινιώτης, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Περίληψη Αντικείμενο της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση στο ζήτημα της εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κεντρική Δημόσια Διοίκηση όσο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Αρχικά στα πρώτα κεφάλαια γίνεται μια ενδελεχής ανάλυση στις ευκαιρίες και στους κινδύνους που παρουσιάζει η χρήση της ΤΝ τόσο γενικά όσο και ειδικά στην Δημόσια Διοίκηση, το κοινωνικό και πολιτισμικό αντίκτυπο το οποίο πιθανά μπορεί να έχει στις κοινωνίες αλλά και το όφελος και τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν μεσοπρόθεσμα-μακροπρόθεσμα. Στο δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο γίνονται αναφορές για τα νομικά-κανονιστικά αλλά και ηθικά ζητήματα τα οποία μπορεί να εγείρει η χρήση της ΤΝ. Αναλύονται επίσης, οι τάσεις της Ελληνικής εθνικής εμπειρίας και της ΕΕ μετά την δημιουργία της Λευκής Βίβλου (2001), όσο και μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λισσαβόνας (2009). Στη συνέχεια γίνεται μια ανάλυση για τις διεθνείς τάσεις που έχει πάρει το τεχνολογικό αυτό φαινόμενο με διεθνή παραδείγματα χωρών
Artificial intelligence in public administration: international trends and the national experience in Greece
Keywords: Τεχνητή νοημοσύνη; Δημόσια Διοίκηση--Ελλάδα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ); Εφαρμογές ΤΝ; Μεγάλα δεδομένα; Δημόσια Διοίκηση; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Ψηφιοποίηση; Ηθική; Διοικητική δομή; Διοικητική μεταρρύθμιση